Muziekopnames: Waarom moet ik twee keer betalen ?

Reminder: De billijke vergoeding is een verplichte licentie die moet betaald worden wanneer opgenomen muziek wordt verspreid op een plaats die voor het publiek toegankelijk is. 

Dit is een vergoeding voor het publiek gebruik van het muziekrepertoire van uitvoerende kunstenaars en muziekproducenten. Met andere woorden, op het moment dat een opname publiek wordt gemaakt, voorziet de wet dat daarvoor een vergoeding betaald moet worden.

Auteurs en componisten, die het beheer van hun rechten toevertrouwen aan SABAM of een gelijkaardige beheersvennootschap in het buitenland, hebben echter ook recht op een vergoeding voor opgenomen muziek. Daarom betaal je momenteel* in twee keer voor het gebruik van opgenomen muziek: 

  • Een betaling van een licentie voor de billijke vergoeding, die wordt uitbetaald in de vorm van naburige rechten van uitvoerende kunstenaars en producenten;
  • Een betaling van een licentie aan SABAM, die wordt uitbetaald in de vorm van auteursrechten aan auteurs en componisten.

*Vanaf 1 januari 2020 zullen gebruikers van muziek zich kunnen richten tot één enkel platform voor muziek om zowel auteursrechten als billijke vergoeding te betalen, Unisono genaamd. De beheersvennootschappen PlayRight, Sabam en SIMIM hebben samen de krachten gebundeld om dit mogelijk te maken, zodat muziekgebruikers vanaf dan slechts één factuur meer zullen ontvangen die beide licenties zal omvatten. Meer informatie: www.unisono.be

Share This :
sluiten

Log in Lid worden