De culturele prioriteiten van de Federatie Wallonië-Brussel 2024-2029

8 oktober 2024

Op 16 juli werd de Communautaire Beleidsverklaring van de nieuwe regering van de Federatie Wallonië-Brussel (FWB) gepubliceerd, met daarin de prioriteiten voor 2024-2029. Hoe zit het met cultuur en media? Er zijn veel voorstellen en intentieverklaringen die opnieuw de wens bevestigen om kunstenaars en creativiteit te ondersteunen. Hier zijn de belangrijkste punten:

Het onderdeel “cultuur en media” beslaat 10 van de 78 pagina’s van het document. Een van de belangrijkste maatregelen: het openstellen van kunstfinanciering voor de privésector via sponsoring en participatieve financiering. Dit omvat de oprichting van een “Arts Foundation” en belastingvoordelen, waarover op federaal niveau onderhandeld moet worden. De regering is ook van plan om op Europees niveau het idee te verdedigen dat muziekstreamingplatformen moeten bijdragen aan de financiering van de productie in FWB.

Er blijven echter vragen over de evolutie van het eigen cultuurbudget van de FWB. Hoewel de privésector de beschikbare middelen zeker kan opdrijven, kan hij de overheidsopdrachten die essentieel zijn voor artistieke vrijheid en onafhankelijkheid niet vervangen.

De regering wil er ook voor zorgen dat artiesten in het FWB eerlijk beloond worden in termen van subsidieaanvragen en gesubsidieerde operatoren, hun opleiding verbeteren en de uitzendquota herzien om hun uitzendingen op publieke media op piekmomenten aan te moedigen. De regering wil ook hun aanwezigheid op digitale platformen versterken door de aanbevelingsalgoritmes te controleren.

Op sociaal en fiscaal vlak wil de uitvoerende macht het statuut van kunstwerkers “versterken”. Ze stelt in het bijzonder voor om dit statuut te verwijderen uit het sociale zekerheidsbudget en de administratie van de ONEM, en om het belastingregime voor auteursrechten en aanverwante rechten te “verduidelijken”. Hoewel het versterken van deze statuten een verklaarde prioriteit is, geeft de herziening van recente hervormingen, verkregen na jaren van onderhandelen, toch aanleiding tot grote bezorgdheid.

De nieuwe regering wil ook de groei van nieuwe technologieën “ondersteunen”, in het bijzonder AI, terwijl ze nadenkt over de regulering ervan in termen van bescherming van intellectueel eigendom op federaal en Europees niveau.

Ten slotte stelt ze ook voor om een one-stop shop (zoals het Cultuurloket) te creëren voor kunstenaars en culturele ondernemers door de oprichting van een “Huis van de Kunsten”, dat ook alle federaties zou samenbrengen.

Samengevat presenteert de Communautaire Beleidsverklaring een reeks voorstellen en voornemens die in overeenstemming zijn met verschillende van de prioriteiten die in ons memorandum worden verdedigd. Veel van de maatregelen blijven echter onduidelijk wat betreft hun praktische implementatie en budgettaire haalbaarheid. Bovendien moet over veel initiatieven nog onderhandeld worden op federaal en Europees niveau, wat enige onzekerheid laat bestaan over de uitkomst.

Zoals altijd zit het venijn in de details, en we moeten waakzaam blijven of deze verbintenissen de komende vier jaar daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Blijf op de hoogte!

Share This :

Gerelateerde items





sluiten

Inloggen Lid worden