Kabelrechten: een gemeenschappelijk front van de artistieke sector

5 april 2018

Auteurs, regisseurs, scenaristen, uitvoerende kunstenaars en producenten vormen één gemeenschappelijk front voor uw kabelrechten: het gaat hier om een historisch akkoord, waarmee de volledige artistieke sector een sterk signaal stuurt naar minister Kris Peeters. Die bereidt op dit moment een wet voor over de kabelrechten.

DE KABELRECHTEN: BASISPRINCIPES

De Belgische wetgeving over naburige rechten werd al in 2014 aangepast en kende aan uitvoerende kunstenaars en auteurs een eigen recht op vergoeding voor de retransmissie via de kabel toe. Dit systeem voorziet ook dat de kabelmaatschappijen de vergoeding moeten betalen aan de collectieve beheersmaatschappijen die de auteurs, de producenten en de uitvoerende kunstenaars vertegenwoordigen. Waarom? Dankzij de kabelmaatschappijen kwamen uw werken langs een stabiel kabelnetwerk tot in de huiskamer.

Maar bepaalde kabelmaatschappijen beweren dat ze het signaal niet meer zoals vroeger opvangen in een oud formaat en verwerken, om het vervolgens verder te kunnen delen. In plaats daarvan  zouden ze het signaal gewoon exact doorgeven zoals het bij hen binnenkomt : een techniek die directe injectie genoemd wordt. Bijgevolg vinden ze dat ze alleen hun leverancier moeten betalen, de tv-zenders.

Wil dat zeggen dat ik, voor die directe injectie er kwam, wel kabelrechten ontving?

NEE, jammer genoeg! Een kabelabonnee betaalt een stukje “auteursrechten” op zijn maandelijkse factuur. Dat bedrag moet verdeeld worden onder de zenders, de producenten, de auteurs en de uitvoerende kunstenaars. Maar op dit moment zien de uitvoerende kunstenaars geen cent. Waarom? Omdat er sinds 2014 amper iets gedaan is opdat de beheersmaatschappijen dit geld zouden kunnen gaan innen bij de kabelmaatschappijen. Erger nog, in het kader van de modernisering van de auteursrechten en de naburige rechten die minister Kris Peeters beoogt, negeert hij de rechthebbenden volledig en garandeert geen vergoeding in het kader van de directe injectie. Dat is trouwens één van de actiepunten die De Acteursgilde, GALM, FACIR, l’Union des Artistes en PlayRight aankaartten in de campagne “Kris, artiesten werken ook “.

Maar vandaag zijn het niet alleen de uitvoerende kunstenaars die in opstand komen: aan de vooravond van een interkabinettenwerkgroep, waarin deze voorontwerpen voor nieuwe wetsvoorstellen voorgesteld werden, legden de Belgische collectieve beheersmaatschappijen voor auteursrechten en naburige rechten en de sectororganisaties, inclusief de producenten, een gemeenschappelijke verklaring af. Die kunt u hier nalezen. De 19 ondertekenaars van deze verklaring zijn het eens over een beslissend en fundamenteel punt, nu het voorstel van Kris Peeters rond de directe injectie uw kabelrechten definitief in gevaar brengt:

Een onoverdraagbaar recht op vergoeding voor de auteurs, de uitvoerende kunstenaars en de producenten, en dit “ondanks” de  directe injectie. In andere woorden, we beschouwen de kabelmaatschappij als een aparte economische speler en dat blijft hij hoe dan ook. Er is dan ook geen enkele reden om een bestaande vergoeding af te schaffen, op basis van een technologische innovatie: de kabeldistributeurs moeten dus, zoals de wet voorschrijft, het recht op vergoeding van de uitvoerende kunstenaars respecteren.

Deze verklaring is historisch, omdat ze een sterk en duidelijk signaal stuurt aan de bevoegde minister. Die bereidt een wetsvoorstel voor dat tv-zenders en kabelmaatschappijen bevoordeelt en ingaat TEGEN zij die beschermd moeten worden door de wetgeving over auteursrecht: de auteurs, uitvoerende kunstenaars en producenten.

En nu?

De ondergetekenden van deze verklaring hopen dat de minister zich niet langer doof houdt en dat ze eindelijk gehoord zullen worden. Van onze kant blijven we u informeren over de toekomst van uw rechten.

Gerelateerde items





sluiten

Inloggen Lid worden