Einde van de Hollywoodstaking: SAG-AFTRA bereikt akkoord

28 november 2023

De Amerikaanse acteursvakbond SAG-AFTRA en de grote audiovisuele productiemaatschappijen hebben op 8 november een akkoord bereikt om een einde te maken aan de acteursstaking die Hollywood 4 maanden lang lamgelegde.

Na een strijd en een onderhandelingsperiode van 118 dagen bereikten de acteurs een nieuwe collectieve overeenkomst voor drie jaar, die een waarde van meer dan een miljard dollar heeft, aldus het persbericht van SAG-AFTRA. Het akkoord, dat als historisch wordt omschreven, omvat een aanzienlijke verhoging van de minimumlonen, voordelen (waaronder pensioenen), bescherming tegen het gebruik van artificiële intelligentie en de invoering, voor het eerst, van een bonussysteem voor heruitzendingen via streaming.

SAG-AFTRA-leden moeten de nieuwe collectieve overeenkomst nog goedkeuren in een stemming over televisie-, theater- en streamingproducties, die op 5 december wordt afgesloten.

De afgelopen twee weken is er bijna dagelijks onderhandeld met de grote studio’s, waaronder Disney, Netflix, Warner Bros en Universal, waarbij ook de CEO’s zelf aanwezig waren. De noodzaak om de staking te beëindigen werd steeds dringender, omdat de release van films en series grote vertragingen opliepen.

De meeste acteurs ondervonden financiële problemen naarmate de staking vorderde en sommigen veranderden zelfs van job. Studio’s werden geconfronteerd met gaten in hun releaseschema’s, wat resulteerde in aanzienlijke financiële verliezen voor de industrie.

De Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), die de studio’s vertegenwoordigt, beschreef het akkoord als een “nieuw paradigma” voor de film- en televisiesector en sprak haar ongeduld uit om de industrie weer aan het werk te krijgen.

Het akkoord markeert het einde van een historische periode van de dubbele Hollywoodstakingen, met scenarioschrijvers die sinds mei staakten en acteurs sinds half juli. De kosten van de verlamming van de industrie in de afgelopen maanden worden door economen geschat op ten minste 6 miljard dollar (5,6 miljard euro).

Acteurs en scenarioschrijvers deelden de mening dat de verloning, vooral in het tijdperk van streaming, de meesten van hen niet in staat stelde om fatsoenlijk in hun levensonderhoud te voorzien. Het akkoord omvat een verhoging van het minimumloon met ongeveer 8 procent voor acteurs, de invoering van een nieuw verloningssysteem voor uitvoerende kunstenaars die werkzaam zijn in de streamingsector, belangrijke vooruitgang op het gebied van billijkheid en bescherming in verband met technologische vooruitgang op het gebied van AI.

In België en breder in Europa zijn deze bekommernissen dezelfde. Ook PlayRight wil dergelijke garanties, beschermingen en financiële herwaarderingen voor haar leden verkrijgen, en zal blijven lobbyen bij de sector en politici om dit te bereiken.

Bronnen 

Gerelateerde items

Nieuws




sluiten

Inloggen Lid worden