Muziekrechten 2022: Eerste verdeling van 4,82 miljoen euro

9 november 2023

PlayRight heeft een eerste verdeling van muziekrechten voor het referentiejaar 2022 uitgevoerd. De totale som die onze muzikanten en artiesten aangesloten via een zustervennootschap ontvingen bedraagt €4.819.269,11. In 2026 volgt een tweede, afsluitende verdeling van rechten gegenereerd door muziekopnames die werden uitgezonden en/of geëxploiteerd in België in 2022.

HOE WORDEN DEZE NABURIGE RECHTEN GEGENEREERD?

De vergoedingen die aan de basis liggen van deze rechten komen voort uit de billijke vergoeding, privé-kopie, het leenrecht en de vergoeding voor onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en de jaarlijkse aanvullende vergoeding. Deze vergoedingen werden verzameld als compensatie voor muziekopnames die werden uitgezonden en/of geëxploiteerd in België in 2022.

EERSTE/AFSLUITENDE VERDELING: HOE WERKT HET?

PlayRight voert de verdeling van jouw rechten altijd in twee fases uit. De deadline voor de aangifte van de repertoires die rechten kunnen opleveren voor het referentiejaar 2022 is 31 december 2025.

HOE WORDEN MIJN RECHTEN BEREKEND?

Voor elke verdeling van jouw rechten als muzikant op het Belgisch grondgebied, koppelt PlayRight de aangegeven repertoires met:

  • De speellijsten van radiozenders en de luistercijfers; 
  • De Ultratop-verkoopslijsten. 

Voor we de berekening van je rechten maken, houden we werkingskosten en bijdragen aan de socio-culturele acties van PlayRight+ in. Meer weten

WELKE RADIO’S ZITTEN IN DE SPEELLIJSTEN VAN PLAYRIGHT?

Zodra deze inkomsten zijn ontvangen, koppelt PlayRight je opgegeven repertoire aan deze speellijsten, die alle opnames bevatten die in een bepaald jaar rechten zullen genereren. Je kunt deze speellijst ook terugvinden in je online portal. Aan de hand van de speellijst kan je je prestaties sneller en gemakkelijker aangeven, en ben je er zeker van dat je nummer(s) wel degelijk in een afspeellijst aanwezig zijn en dus rechten opleveren. Meer weten over het PlayList-menu.

WAT ALS IK NIKS HEB AANGEGEVEN?

Geen paniek! Dit is slechts een eerste verdeling. PlayRight verdeelt altijd twee keer. Een eerste verdeling nu in 2023; deze wordt aangevuld met een afsluitende verdeling in 2026.

WANNEER VINDT DE VOLGENDE VERDELING VAN MIJN RECHTEN PLAATS?

PlayRight stelt elk jaar een verdelingskalender op. De verdelingskalender van 2023 kan je terugvinden via de volgende link: https://playright.be/verdelingskalender/

NOG VRAGEN?

Indien je nog vragen hebt, aarzel niet om contact op te nemen met je accountmanager. Je vindt de contactgegevens terug via je persoonlijke online portal.

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden