Deadline voor de aangifte van mijn opnames

De eerstvolgende deadline is 31/12/2024:

  • voor muziekopnames van het referentiejaar 2021,
  • voor audiovisuele opnames van de referentiejaren 2020-2021,
  • voor prestaties in (co-)producties van RTBF voor de referentiejaren 1996-2020,
  • voor muzikale prestaties voor de referentiejaren 2019-2021 (jaarlijkse aanvullende vergoeding).

Het volledige overzicht van de deadlines en lopende verdelingen kan je hier raadplegen. Wij adviseren je om je opnames zo snel mogelijk aan te geven.

De verdeling van je rechten voor een bepaald referentiejaar gebeurt niet in één keer, maar in twee fases. Je bijdragen tijdig aangeven is dus de beste manier om het maximale bedrag dat jou toekomt meteen bij de eerste verdeling uitbetaald te krijgen.

Geef je je opnames niet onmiddellijk aan, dan zijn er twee scenario’s mogelijk:

  • Als je aangiftes betrekking hebben op een referentiejaar dat we nog niet hebben afgesloten, en je je aangiftes tijdig indient, dan zullen die rechten ook worden uitbetaald. Dit gebeurt op basis van rechten die we door middel van de “virtuele casting” voor jou reeds hadden gereserveerd.
  • Als je aangiftes betrekking hebben op een referentiejaar waarvoor de deadline voor aangiftes is verstreken (een jaar dat we dus al hebben afgesloten), dan zal je voor dat specifieke referentiejaar geen rechten meer ontvangen. Het blijft echter belangrijk om dan toch nog alle aangiftes te doen: als de opname later opnieuw wordt verspreid, dan zal je voor dat latere referentiejaar wel nog naburige rechten ontvangen, op voorwaarde natuurlijk dat je de deadline voor dat referentiejaar wel degelijk respecteert.
sluiten

Inloggen Lid worden