Muziekopnames: Waarvoor betaal ik juist?

De billijke vergoeding is een verplichte licentie die moet betaald worden wanneer opgenomen muziek wordt verspreid op een plaats die voor het publiek toegankelijk is. 

Dit is een vergoeding voor het publiek gebruik van het muziekrepertoire van uitvoerende kunstenaars en muziekproducenten. Met andere woorden, op het moment dat een opname publiek wordt gemaakt, voorziet de wet dat daarvoor een vergoeding betaald moet worden.

Auteurs en componisten, die het beheer van hun rechten toevertrouwen aan Sabam of een gelijkaardige beheersvennootschap in het buitenland, hebben echter ook recht op een vergoeding voor opgenomen muziek. Daarom betaal je momenteel* in twee keer voor het gebruik van opgenomen muziek: 

  • Een betaling van een licentie voor de billijke vergoeding, die wordt uitbetaald in de vorm van naburige rechten van uitvoerende kunstenaars en producenten;
  • Een betaling van een licentie aan Sabam, die wordt uitbetaald in de vorm van auteursrechten aan auteurs en componisten.

Via Unisono kan je dus zowel auteursrechten als de billijke vergoeding betalen via een uniek platform. De beheersvennootschappen Sabam, PlayRight en Simim hebben zich verenigd om ervoor te zorgen dat muziekgebruikers vanaf nu slechts één factuur zullen ontvangen die beide licenties groepeert.

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden