Geschiedenis en taken

De vennootschap werd in 1974 opgericht door een groep muzikanten die hun naburige rechten als uitvoerders wilden opeisen. In 1994 werd een regeling getroffen omtrent de wet op de auteursrechten en de naburige rechten en kon de vennootschap starten met het innen en verdelen van naburige rechten.

Naburige rechten? Uitvoerende kunstenaars?

Kort en eenvoudig uitgelegd: het naburig recht ontstaat wanneer een artiest (muzikant, acteur, danser, variété- of circusartiest) meewerkt aan de uitvoering van een werk. Wanneer de opname van die uitvoering verspreid, uitgezonden of gekopieerd wordt, heeft die artiest recht op een vergoeding. Het naburige recht van de artiest ontstaat dus op het moment van de uitvoering.

PlayRight is er voor muzikanten, acteurs, dansers, circus- en variétéartiesten. Vandaag telt PlayRight meer dan 19.000 leden in België en in het buitenland.


Algemene Vergadering 2018

Het wordt nog steeds geleid door uitvoerende kunstenaars die als vennoot deel uitmaken van de Algemene Vergadering van PlayRight. Deze stelt de Raad van Bestuur aan, die op zijn beurt de directie benoemt. Zo kunnen de vennoten dus mee de koers van PlayRight helpen bepalen.

Taken

PlayRight regelt de inning van naburige rechten voor opnames die in België worden uitgezonden, verspreid of gekopieerd, om deze vervolgens te verdelen onder de uitvoerende artiesten die aangesloten zijn bij PlayRight.

PlayRight heeft eveneens een overeenkomst gesloten met verschillende zustermaatschappijen wereldwijd. Via deze overeenkomsten ontvangt PlayRight de rechten uit het buitenland voor het repertoire van haar leden dat in dat land werd verspreid.

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden