KABELRECHTEN VOOR PLAYRIGHT

13 oktober 2016

Donderdag, 13 oktober, zal het Grondwettelijk Hof haar beslissing bekend maken over het proces dat de audiovisuele producenten hebben aangespannen tegen de nieuwe vergoedingsrechten voor acteurs.

▶ Update van dit artikel op 13/10: zie onderaan

Reeds in 2014 werd de Belgische wet inzake de naburige rechten aangepast en verkregen uitvoerende kunstenaars eindelijk hun eigen recht op vergoeding bij kabeldoorgifte. Daarnaast werd het systeem van de billijke vergoeding aangepast zodat die ook voor acteurs zou kunnen geïnd worden. Dit was echter niet naar de zin van de audiovisuele producenten die een klacht indienden bij het Grondwettelijk Hof. Dit omdat de nieuwe bepalingen hen zouden discrimineren.

Het proces heeft er voor gezorgd dat de dossiers inzake kabelrechten en billijke vergoeding door de Minister en diens administratie in de koelkast werden gestoken en onderhandelingen met kabeldistributeurs en andere gebruikers onmogelijk werden.

Donderdag worden deze nieuwe vergoedingsrechten uit de koelkast gehaald en weet PlayRight eindelijk of ze als collectieve beheersvennootschap de kabelrechten kan gaan opeisen of dat ze aan haar leden zal moeten melden dat de rechten in de vuilnisbak werden gegooid.

Meer nieuws op donderdag!


13 oktober

PlayRight is verheugd te melden dat de vergoeding voor doorgifte via de kabel werd goedgekeurd!

Het Grondwettelijk Hof heeft zonet haar beslissing bekend gemaakt. Het beroep tot vernietiging dat de audiovisuele producenten hadden ingediend tegen de kabelrechten voor uitvoerende kunstenaars en de uitbreiding van de billijke vergoeding naar audiovisuele werken toe, werd verworpen.

PlayRight is dus bijzonder tevreden met deze uitspraak. Deze rechtszaak blokkeerde gedurende bijna twee jaren het realiseren van een betere vergoeding voor uitvoerende kunstenaars. De weg die nog moet afgelegd worden naar het omzetten in de praktijk van deze wetsbepalingen is nog lang, maar hij ligt nu eindelijk open.

We houden jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Share This :

Gerelateerde items

sluiten

Inloggen Lid worden