2020 – In de voetsporen van Isha

7 december 2020

Voor Belgisch rap fenomeen, Isha (34), was 2020 geen verloren jaar. Ondanks het ongetwijfeld moeilijkste, meest uitdagende jaar voor de volledige music scene (en bij uitbreiding, de volledige artiestenwereld), heeft deze Belgische rap king de tijd optimaal benut om zich te centeren en zijn creativiteit te ontplooien! Een album, een nieuwe studio… hij laat zich niet zomaar doen. We blikken samen met hem terug op de voorbije maanden.

Het langverwachte album

Het derde en laatste deel van “La vie augmente”, waarop we al sinds 2018 moesten wachten, zag op 7 februari 2020 eindelijk het daglicht. Enkele dagen later kondigden België en Frankrijk de eerste lockdown aan. Annuleringen van optredens werden dag na dag bevestigd. Maar toch… Isha beschouwt zichzelf een geluksvogel. Hij kon zijn werk via de media tonen en verspreiden, en zijn laatste project blijven promoten!

“Ik hoorde en zag hoe velen van mijn rapvrienden niets konden doen… projecten die flopten vanwege Corona. Ik kon tenminste nog mijn project gaan voorstellen in Parijs. Dus, ja, ik beschouwde mezelf als een geluksvogel.”

Het moeilijkste was natuurlijk de afgelasting van de festivals, de uitgelezen ontmoetingsplaats van artiesten met hun publiek. Gelukkig lukte het Isha om, tussen twee golven door, een uitverkocht concert te geven in La Machine du Moulin Rouge in Parijs.

Door bovendien niet afhankelijk te zijn van distributeurs, was de sluiting van de (platen)winkels voor hem ook gelukkig geen grote ramp. Dankzij streaming konden zijn nieuwe songs het publiek toch nog bereiken, ondanks de zware omstandigheden die veel artiesten te verduren hadden.

Creatief tijdens de lockdown

Tijd nemen… dat een lockdown ook positief kan zijn voor een solo artiest als Isha, werd duidelijk. Na een lange tijd vast te hebben gezeten en meegedraaid te hebben in de machine van studiowerk, promo, clips, concerten… was de eerste lockdown eindelijk een kans om na te denken en de tijd te nemen om opnieuw te creëren!

“Ik had meer dan 100 concerten gegeven in 2 jaar tijd; ik had een rustpauze nodig om opnieuw inspiratie op te doen.”

Uit deze gedwongen pauze ontstond een idee. Het was meer dan een idee, eerder een concept. Isha realiseerde zich dat de opnamestudio’s geen crisis kenden. Integendeel, artiesten hebben er juist nood aan hun emoties te luchten in moeilijke tijden, dus een studio is het ultieme anti-crisiswapen!

Isha rap belge 2020

Meer dan een studio – een kunstgalerij voor de Belgische rap

Zo ontkiemde het idee in Isha’s hoofd om een open rapstudio op te zetten. Een levendige kunstgalerij die de glorie van rap en rappers moest herstellen. Isha had een diep verlangen om het genre ‘rap’ te destigmatiseren. De hiphopcultuur bestaat én leeft, en rappers zijn kunstenaars op zich!

“We moeten fier zijn op onszelf! We vullen volledige concertzalen, festivalweides… we verdienen een studio om onze creativiteit te verwezenlijken.”

Het idee is ook om de nieuwe generatie rappers een aangename plek te bieden die de juiste energie afgeeft om te creëren. “Het is een kwestie van respect!” Geen donkere studios meer in nog grimmigere kelders. De rapper wil een aangename en vrije, toegankelijke creatieplek bieden voor alle artiesten in de rapwereld.

Een verhaal van overlevering van generatie op generatie

Maar daar houdt het project niet op! Papa Shango – de open studio – wil ook de allerjongsten ‘goesting doen krijgen’. Ervoor zorgen dat jongeren interesse hebben in muziek, als muzikanten, maar ook interesse in andere, meer technische aspecten, zoals het werk van een geluidstechnicus.

“Het is een kwestie van ‘overlevering’. Soms herb je als jonge artiest niet altijd de juiste reflexen en bronnen.”

Als ‘grote broertje’ van rap, is de overlevering naar de jongere generatie essentieel. Isha wil hen goede raad geven, artistieke leiding bieden, en gebruik maken van de connecties die de voorgaande generaties wisten te smeden.

Fondsenwerving die alle verwachtingen oversteeg

Met de hulp van het platform Kiss Kiss Bank Bank, werd een fondsenwerving georganiseerd om het budget op te halen dat nodig was voor de creatie van de open studio.

“In amper 36 uur tijd behaalden we ons doel. Het was pure magie!”

Uiteindelijk werd €17.500 ingezameld, terwijl de oorspronkelijke doelstelling €10.000 was. Een enorm succes dus, waardoor het echte werk kon beginnen en Isha zich zelfs wat luxe kon veroorloven in de studio, zoals het inschakelen van een akoesticus om de geluidsstroom in de studio te verbeteren.

De opening van de studio staat gepland eind januari. Stay tuned via de PlayRight Facebook & Instagram pagina’s!

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden