Alain Van Goethem: nieuwe bestuurder van PlayRight

19 september 2016

Belgisch acteur, Alain Van Goethem is sinds jaren vennoot van PlayRight. Tijdens de laatste Algemene Vergadering in juni van dit jaar werd hij verkozen als lid van de Raad van Bestuur voor het college Dramatische kunsten en Dans.

Hoe heeft u PlayRight, en in bredere zin de naburige rechten van uitvoerende kunstenaars, leren kennen?

Ik ken Playright nog van de tijd dat het Uradex was. Dat is dus al een hele tijd geleden. Als ik het mij goed herinner heb ik toen een boekje ontvangen met de uitleg van hoe het toenmalige Uradex werkte. Ik heb mij toen lid gemaakt en één aandeel gekocht, waardoor ik vennoot werd, en zoveel mogelijk vergaderingen bijgewoond. In die tijd liep het helemaal fout en werd er niets uitbetaald, de gelden werden zelfs geblokkeerd. Ondertussen is er een nieuw bestuur en nieuwe naam en dat heeft voor een hele verandering gezorgd. Onder andere de geautomatiseerde aangiftes en de effectieve uitbetalingen

Waarom wilde je deel uit maken van de Raad van Bestuur ?

Als acteur lijkt het me nuttig om jezelf te engageren en te informeren. Op de laatste “Nacht van de acteur” van de Acteursgilde werd nog eens benadrukt dat het belangrijk is jezelf te informeren, heel veel nuttige info staat op vele websites zoals die van Playright. Ik ben een paar jaar als acteur uit de running geweest, maar heb sinds 2 jaar de draad weer opgepikt en dat ben ik graag op de hoogte van wat er allemaal verandert onder andere op het gebied van de rechten. Dan kan ik collega’s hierover ook informeren en hun attent maken dat het belangrijk is dat ze zich aansluiten en dat ze alles waar ze ooit aan meegewerkt hebben moeten aangeven.

Wat zijn, volgens u, de actuele uitdagingen in de audiovisuele sector?

Er is zoveel dat nog moet geregulariseerd worden en ondertussen mislopen we rechten. Denk maar aan de online demand services van Telenet en Belgacom, voor zover ik weet worden acteurs hier tot op heden niet voor vergoed. En de Fair Internet for performers.  Er is nog veel werk aan de winkel en daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.

Welke projecten liggen in het vooruitzicht?

Recent heb ik een kleine rol mogen spelen in de serie “Brussel”, geschreven door Leon De Winter, heel actueel en geregisseerd door de Arno Dierickx, een Belgische regisseur die al jaren in Amsterdam woont. Ik heb ook twee kortfilms gedraaid één van Dimitri Sterkens, een naam waar we nog zullen van horen, “On Attend” waar ik in het Frans een douanier speel en “Ciclo Antoinio” van Bertrand De Bock waar ik in het Engels Antonio speel een Italiaanse maffiabaas. Tevens heb ik nog een pilot gedraaid in het Italiaans, die zal hopelijk gebruikt worden om een serie van te maken. Ook wat gastrollen voor Studio 100, commercials, bedrijfsfilms en stemmenwerk. En er zit nog van alles in de pipeline, waar één misschien achter staat, dus daar kan ik helaas nog niets over verklappen.

Hoe aansluiten bij PlayRight? Het antwoord vind je hier.

Share This :

Gerelateerde items

sluiten

Inloggen Lid worden