Geen applaus voor Europa

15 september 2016

Al sedert zijn aantreden had de Europese commissievoorzitter Juncker aangekondigd dat hij werk zou maken van het moderniseren van de Europese regels inzake auteursrechten en naburige rechten. Het is eenieder duidelijk dat deze niet langer zijn aangepast aan de moderne digitale markt en het éénmaken van die markt op Europees vlak bemoeilijken. Het garanderen van de eerlijke vergoeding voor artiesten binnen deze nieuwe markt was een werkpunt, aldus Juncker.

Gisteren was het dan eindelijk zo ver. De commissie kwam naar buiten met enkele concrete voorstellen en kreeg uit verschillende artistieke hoeken een bescheiden applaus.

Maar, dat applaus is onterecht want artiesten hebben op dit moment geen enkele garantie op een betere bescherming. De Commissie heeft haar belofte niet gehouden. De voorstellen die vandaag op tafel liggen, leggen de focus op de contractuele bescherming van de rechtenhebbers  in hun onderhandelingen met de grote digitale platformen.

En iedere artiest (muzikant of acteur) weet dat die onderhandelingen zijn voorbehouden aan producenten en uitgevers. Het zijn immers die spelers aan wie artiesten hun rechten overdragen. Het zijn die spelers die de rechten hebben. De plannen om krantenuitgevers nieuwe rechten toe te kennen, bevestigen dat deze praktijk wordt geharmoniseerd over alle disciplines heen.

PlayRight blijft voorstander van een directe toegang tot de inkomsten die door grote internetplatformen worden gegenereerd voor alle artiesten en niet enkel die paar grote namen die zo nu en dan eens mee aan de onderhandelingstafel mogen.

Ons voorstel voor een billijke vergoeding op digitale exploitaties voor alle artiesten is dus meer dan ooit brandend actueel. Teken de FIFP-petitie en laat de Commissie weten dat er nog werk aan de digitale winkel is.

sluiten

Inloggen Lid worden