Roland De Greef bij PlayRight

19 september 2016

Roland De Greef, bassist van de Belgische rockgroep Machiavel, componeert en is producer voor andere artiesten. Met meer dan 40 jaar ervaring in de sector werd hij in juni verkozen als lid van de Raad van Bestuur van PlayRight voor het college Muziek. Toen hij bij ons op kantoor langs kwam, was hij bereid een woordje uitleg te geven.

Op welke manier maakte u kennis met PlayRight ?

Ik ken PlayRight al heel erg lang, van de tijd van Uradex. Sinds vijf jaar is het bedrijf nu effectief operationeel en functioneert het heel goed. Ik heb veel bevriende muzikanten die lid zijn van PlayRight en ik wilde deelnemen om op die manier zoveel mogelijk artiesten te kunnen bijstaan op het vlak van hun rechten.

Waarom heeft u ervoor gekozen vennoot te worden en zelf lid van de Raad van Bestuur?

Naast het feit dat ik muzikant ben bij Machiavel, ben ik ook producer en werk ik vooral samen met jonge, beginnende muzikanten en het is heel belangrijk om aan hen uit te leggen hoe alles werkt.  Door actief te zijn binnen PlayRight kan ik heb nog beter informeren en hen correct doorverwijzen.

Jonge muzikanten zijn vaak niet goed op de hoogte, velen kennen de rechten van de uitvoerende kunstenaar niet en weten zelfs niet dat PlayRight bestaat, laat staan hoe het werkt.  Als muzikant en meer nog als uitvoerend kunstenaar, is het in ons belang om lid te worden en actief mee te werken aan de vennootschap. Die rechten bieden op termijn vaak extra financiële middelen.

Wat zijn de projecten die je als lid van de Raad van Bestuur wil aanpakken?

Ik zou vooral willen dat de rechten van de uitvoerende kunstenaar op het digitale vlak verder worden uitgewerkt: het gaat dan vooral om de rechten die momenteel niet of niet correct worden uitbetaald. Bepaalde platformen betalen helemaal niks en ik vind dat onaanvaardbaar. Om vandaag de dag als muzikant te starten, het is geen evidente keuze, de Cd-markt is ingestort omdat het internet overnam maar tegelijkertijd worden de rechten van de uitvoerende kunstenaar niet correct of totaal niet vergoed. En ik denk dat we daar vooral moeten aan werken omdat dat de toekomst is.  Het is absoluut noodzakelijk dat de internationale overheden gaan beseffen dat het oneerlijk en onlogisch is: muziek gebruiken zonder te betalen aan de mensen die het hebben gespeeld, dat kan je niet accepteren.

Waaraan bent u momenteel mee bezig ?

Ik ben op tournée met Machiavel, we spelen trouwens op 22 oktober in de Cirque Royal om onze 40 jaar carrière te vieren, samen met het Orkest Royal de Chambre de Wallonie (O.R.C.W).  En verder blijf ik componeren en andere artiesten producen met mijn productiehuis Rox Records en mijn label Moonzoo music.

Share This :

Gerelateerde items

sluiten

Inloggen Lid worden