Met meer dan 22.000 leden en 33 miljoen euro aan geïnde rechten in 2024 is PlayRight de tweede beheersvennootschap van dit land.
In aanloop naar de regionale en federale verkiezingen vorig jaar publiceerde PlayRight opnieuw een politiek memorandum. Dit memorandum vat voor onze achterban van acteurs, actrices, muzikanten, dansers en comedians de beleidsprioriteiten samen die opvolging verdienen tijdens de volgende legislatuur.
Na de aanstelling van regionale regeringen eerder in 2024 bereikten N-VA, MR, Vooruit, CD&V en Les Engagés op vrijdagavond 31 januari een regeerakkoord. PlayRight nam met belangstelling kennis van dit akkoord dat in de loop van het weekend online circuleerde. Ook al zijn cultuur en media een gemeenschapsbevoegdheid, het federale niveau blijft bevoegd voor heel wat cruciale hefbomen in de artistieke en zakelijke carrière van artiesten, vooral op het gebied van fiscaliteit en sociale zekerheid.
Het zijn net die prioriteiten die je ook in ons politiek memorandum terugvindt. We leggen daarin de nadruk op het kunstwerkattest en het fiscale regime voor auteursrechten en naburige rechten, belangrijke verworvenheden onder vorige regeringen.
Voor fiscaliteit lezen we op p45 van de Nederlandstalige versie van het regeerakkoord de volgende passage: “Het fiscale regime voor auteursrechten zal worden uitgebreid om een einde te maken aan de bestaande discriminatie tussen digitale beroepen (die momenteel niet van het regime kunnen profiteren volgens de fiscus) en andere beroepen. Werken die beschermd zijn onder boek XI, titel 6, van het Wetboek van Economisch Recht zullen in aanmerking komen voor het fiscale regime van auteursrechten.”
Een duidelijke overwinning voor de rechthebbenden! Het hele regime dreigde onder de vorige regering afgeschaft te worden. Dit regeerakkoord verzekert het behoud ervan en beperkt de uitbreiding naar de IT-sector tot de ontwikkelaars van computersoftware. Juridisch houdt dit steek omdat zij al sinds 1994 kunnen genieten van een gelijkaardig recht als het auteursrecht.
Ook over Artificiële Intelligentie bevat het regeerakkoord een passage: “We erkennen het belang van exclusieve (auteurs)rechten, ook bij gebruik door artificiële intelligentie Beheersmaatschappijen volgen we van nabij op. We waken erover dat zij een transparante werkwijze aanhouden en dat zij de vergoeding aan rechthebbenden correct en tijdig uitkeren.” (p62).
Deze intentieverklaring is een stap vooruit. Nochtans is een opvolging door de regelgever zeer dringend geworden. PlayRight zal deze materie verder opvolgen met de bevoegde minister.
Last but not least, en bijzonder relevant voor de praktijk van heel wat artiesten: de hervorming van de vorige regering die culmineerde in het kunstwerkattest en de oprichting van de Kunstwerkcommissie. Ondanks de kritiek en de groeipijnen blijft deze hervorming overeind. We lezen op p28: “We integreren de actieve, passieve en aangepaste beschikbaarheid in een uniforme vorm van actieve beschikbaarheid voor alle werklozen, in overeenstemming met het principe dat elke werkzoekende, als voorwaarde voor het recht op een uitkering, de plicht heeft om actief naar werk te zoeken. De hervorming van de vorige regering wat betreft de uitzonderingen voor kunstenaars blijven behouden.”
PlayRight is bijzonder erkentelijk naar de onderhandelaars toe voor de aandacht voor onze beleidspunten in het bereikte akkoord. Uiteraard blijven we waakzaam en verzekeren we onze leden een zeer strikte opvolging van de politieke actualiteit op EU, Belgisch en regionaal niveau en zijn wij vragende partij om op een constructieve wijze in dialoog te gaan en dit regeerakkoord tot uitvoering te brengen.
Wie zijn jullie ministers?
Jan Jambon (N-VA) – Vice-premier en minister van Financiën en Pensioenen (fiscaal stelsel).
Frank Vandenbroucke (Vooruit) – Vice-premier en minister van Sociale Zaken (kunstenaarsstatuut).
David Clarinval (MR) – Vice-premier en minister van Arbeid en Economie (auteursrechten, naburige rechten en artificiële intelligentie).