Alles over de Algemene Vergadering 2017

26 juni 2017

Zoals gewoonlijk vond de Algemene Vergadering van PlayRight plaats op de derde maandag van juni. Een terugblik op het evenement. 

Dankzij het goede weer – in tegenstelling tot vorig jaar – konden we deze keer wel naar het dakterras van de Beurrschouwburg. Dat was goed gevuld met de vennoten die naar Brussel waren afgezakt.

2016 in cijfers

Het jaarlijkse evenement is een uitgelezen moment om terug te blikken op het voorbije jaar. Aangesloten kunstenaars werden uitgenodigd om een aantal documenten, waaronder de jaarrekening, goed te keuren. Highlight voor 2016: Playright heeft meer rechten verdeeld dan ze heeft ingezameld: in totaal zijn bijna 20,3 miljoen euro rechten betaald, terwijl de inningen voor dat jaar 18,7 miljoen euro bedroegen. Ook opmerkelijk is dat PlayRight de achterstand van haar voorganger, voor wat betreft de muziekrechten, heeft ingehaald door 17 miljoen euro te verdelen (in mei 2016).

Bedragen van uitgevoerde verdelingen in 2016

PlayRight zet haar internationale werking door, via toenemende uitwisseling van rechten met het buitenland en door te investeren in SCAPR, de koepelorganisatie van beheersvennootschappen van naburige rechten. Op Europees niveau gaat onze bijzondere aandacht naar de digitale interne markt: uitvoerende kunstenaars genieten er momenteel zeer beperkte bescherming. Daardoor halen ze nauwelijks of geen voordeel uit de online-exploitatie van hun werk op vlak van naburige rechten. En dat op een moment dat de onlinemarkt fors stijgt, en de fysieke markt steeds minder omzet genereert.

Nieuwkomers in de RVB

Een ander voorrecht van de Algemene Vergadering, is het kiezen van beheerders voor de Raad van Bestuur. De vennoten hebben niet minder dan zes nieuwe beheerders aangeduid voor de Raad van Bestuur van PlayRight. Het college Muziek heeft Jean-Luc Fonck herkozen voor de Franstalige kant en Luc Gulinck voor de Nederlandstalige kant, beiden voor een termijn van vier jaar. Het college Drama & Dans telt vier beheerders. Aan Nederlandstalige kant werd Johny Hoebrechts herkozen voor een termijn van 4 jaar. Aan Franstalige kant zetelen drie beheerders: Nicole Roegiers werd herkozen voor vier jaar, Sebastián Moradiellos werd voor drie jaar aangesteld en Eric De Staercke trad toe voor een periode van twee jaar.

De Algemene Vergadering werd gevolgd door een evenement rondom PlayRight+, de sociaal-culturele peiler van PlayRight. PlayRight+ werd drie jaar geleden opgericht, heeft in die periode meer dan dertig projecten en organisaties ondersteund en gaat door op die ingeslagen weg. Voor de gelegenheid, kwamen GALM en FACIR hun ervaringen delen, organisaties die ondersteund worden door PlayRight +.

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden