Een overzicht van de PlayRight+ projecten 2021

31 januari 2022

Eén van de missies van PlayRight+ is financiële steun verlenen aan projecten die een meerwaarde bieden aan de gemeenschap van uitvoerende artiesten. En dat was ook in 2021 het geval, ondanks een “corona”-context die de goede werking hiervan sterk beïnvloedde. De culturele sector is evenementen blijven organiseren, blijven innoveren en blijven creëren. En zo hoort het!

PlayRight+ heeft in 2021 31 evenementen ondersteund in de muziek-, film- en variété-sector in heel België.

Wil je meer weten?  Hier is een kort overzicht van al onze prachtige projecten!

VKRS Festival #3

VKRS is de combinatie van muziek en video in één evenement. Bands hebben vaak een videoclip nodig om hun muziek bekend te maken. En zo’n clip is veel meer dan louter een eenvoudig uitzendmiddel. Het is een kunst op zich. Het doel van dit festival dat wordt georganiseerd door Les Riches-Claires is dan ook om deze kunst en vooral de kunstenaars in de kijker te zetten!

La Belge Collection vol. 2

Na een eerste succesvol seizoen is La Belge Collection terug met een nieuwigheid: een casting open voor iedereen waarbij ze tussen september en december de vier uithoeken van België hebben afgereisd op zoek naar toekomstige acteurs en actrices voor de volgende collectie kortfilms van de regisseurs Bouli Lanners, Jessica Woodworth, Fred de Loof en Anne-Lise Morin. Het is de bedoeling om via dit initiatief een groep jonge Belgische acteurs aan het publiek voor te stellen en te promoten bij professionals in zowel binnen- als buitenland.

ARTONOV Festival

ARTONOV Festival is een interdisciplinair festival geïnspireerd door de internationale Art Nouveau-beweging, zowel betreffende zijn filosofie als praktijken, maar ook door Japanse zintuiglijke en multidisciplinaire kunst. Het doel is om de verschillende levende kunsten samen te brengen, zoals muziek, dans, theater, mode en beeldende kunsten, door interdisciplinariteit en creatie aan te moedigen binnen de Art Nouveau en Art Déco sferen en opmerkelijke architecturale locaties in Brussel. Het festival biedt zo de mogelijkheid om artistieke optredens bij te wonen op bijzondere plekken!

MUZIK 1030 BAR

Gesteund door 75 Schaarbeekse muzikanten, ontwikkelde initiatiefnemer en pianist Martin Salemi het project MUZIK1030 BAR in samenwerking met de Nederlandstalige en Franstalige diensten Cultuur en Economische Dynamisering van Schaarbeek. Het doel? De Schaarbeekse cafésector steunen en de voorwaarden voor muzikanten die er optreden verbeteren. Zo werden er verschillende optredens georganiseerd in de zomer, mede dankzij PlayRight.

Dag van de Harmonies en de Fanfares 2021

Dit evenement in de stad Dinant eert de muzikanten van de Belgische fanfares. Tijdens het festival kregen zij de kans om overal in de stad concerten te geven. Het was een meer dan geslaagde editie van Dag van de Harmonies en de Fanfares in 2021!

AperoHit Talks Academy 2021

AperoHit Talks Academy is een versnellingsprogramma voor muzikale projecten dat voornamelijk (maar niet uitsluitend) gewijd is aan opkomende artiesten in het genre ‘stedelijke muziek’ in de Federatie Wallonië-Brussel. Het doel van dit programma is hulp aanbieden voor de productie, de verspreiding en de promotie van muzikale projecten. AperoHit Talks Academy is geïnspireerd op de AperoHit Talks 2020, een project dat ook al werd ondersteund door PlayRight. In 2021 vertaalde zich dit in meer dan 4 maanden van workshops en creëren met getalenteerde urban artiesten.

5e Festival des Mozartiade

Deze vijfde editie van het festival dat elk jaar de meesterwerken van Mozart viert, vond dit jaar plaats van 20 tot 27 juni 2021 op het Martelaarsplein en in het Théatre des Martyrs, onder leiding van de Vzw Amadeus & Co. Amadeus & Co is een vzw die de opera-meesterwerken van Mozart opvoert om jonge professionele zangers en de belangrijkste erfgoedmonumenten van de stad Brussel in de kijker te zetten. De vzw wordt gesteund door PlayRight+ als onderdeel van onze projectoproepen.

Kidzik Radio

Kidzik Radio is DE radio die expressie van muzikanten mogelijk maakt, met jongeren als doelpubliek. Dit is een initiatief van het Label Zik vzw en La Ferme du Biéreau om kinderen kennis te laten maken met muziek en die te gebruiken in educatieve processen.

Brussels Chopin Days

De eerste editie van Brussels Chopin Days vond al plaats in 2013 en was toen ontstaan uit het enthousiasme, de ideologie en de liefde voor Chopins muziek. De bedoeling was om jonge talenten aan te moedigen hun kunst te delen. Meesterpianisten gaven tijdens verschillende concerten hun interpretatie van Chopins muziek en deelden zo hun liefde voor het werk en het leven van de componist. De eerste recitals van de Brussels Chopin Days 2021-2022 hebben reeds plaatsgevonden, en andere zullen in de loop van 2022 worden georganiseerd. En dat allemaal door vijf van de meest veelbelovende jonge talenten van hun generatie!

Secrètes Sessions

Verschillende Belgische en internationale artiesten samenbrengen die elkaar niet per se kennen om een origineel stuk te creëren in twee uur tijd… Dat is de gekke uitdaging van Secrètes Sessions, georganiseerd door FrancoFaune! Wederom een succesvolle editie die heeft geleid tot de creatie van originele en kwalitatieve stukken.

Festival International du Film Francophone 2021

Het FIFF, opgericht in 1986, organiseert een wedstrijd voor langspeelfilms en kortfilms, fictie of documentaires, die de diversiteit van de Francophonie weerspiegelen.

Het Festival organiseert daarnaast ook tal van workshops en meetings waarbij professionals samenkomen en kunnen bouwen aan de Franstalige bioscoop van de toekomst. Dit jaar ging de PlayRight+ prijs naar Zouhair Sabri voor zijn vertolking in JMAR van Samy Sidali.

Festival International du Rire de Liège 2021

HET festival van de Belgische humor in 2022! Het VOORire festival, dat op meesterlijke wijze wordt geleid door de broers Taloche, heeft tal van komische gala’s georganiseerd, alsook uitwisselingsmomenten tussen professionals en toekomstige, rijzende talenten!

Kortfilmfestival Leuven 2021

Deze 27e editie van het Kortfilmfestival Leuven, dat voor het eerst werd georganiseerd in 1995, presenteert zoals elk jaar een selectie van kortfilms, zowel fictie als animatie, documentaires en niet-verhalende films. Dé kans om getalenteerde acteurs en actrices en regisseurs in de spotlights te zetten!

Fifty Lab 2021

Deze derde editie van dit showcasefestival kon in real life plaatsvinden! Fifty Lab, dat zijn twintig van de belangrijkste alternatieve muziekfestivals die vijf locaties in Brussel tijdelijk overnemen om daar te artiesten van de toekomst een podium te geven!

Les Valeurs de la Musique

Dit programma, georganiseerd door La Fédération des Jeunesses Musicales, maakt het mogelijk om concerten en workshops te organiseren op scholen om jongeren kennis te laten maken met de muziekcultuur. Met educatieve dossiers en een scala aan diverse en gevarieerde concerten staat dit schooljaar in het teken van muziek!

Music Program 2021

Dit nieuwe initiatief om opkomende artiesten te steunen werd opgericht door Court-Circuit. Op het programma van deze editie? Coachings, residencies, ondersteuning, promotie en zelfs een showcase voor verschillende artiesten in de Botanique om hun live-projecten te helpen ontwikkelen!

URBAN 32

Op zaterdag 27 november 2021 vond een gloednieuw festival plaats in de Tour à Plomb. URBAN32 Festival is een multidisciplinair en (re)creatief festival dat 32 jonge kunstenaars uit de drie Belgische taalgemeenschappen (Franstalig, Nederlandstalig en Duitstalig) in de schijnwerpers zet via verschillende activiteiten: concerten, fototentoonstellingen, documentaires, clipvertoningen, dans, workshops, codering en DJ-sets. Het was een groot succes!

Projet (360)

CLNK ASBL heeft dit ondersteuningssysteem opgezet voor nieuwe muziek en de professionalisering van artiesten in alle gebieden van hun carrière. Ze organiseerden congressen voor een groot aantal jongeren waarbij professionals uit de sector kwamen spreken!

Alle bovenstaande projecten vonden plaats in 2021, maar daarnaast ondersteunde PlayRight+ ook andere projecten die pas in 2022 zullen plaatsvinden (omdat dit zo gepland was of door uitstel ten gevolge van de gezondheidsmaatregelen):

 • Trappelend Talent: Een ontmoeting tussen regisseurs, producers en professionals uit de sector met jonge acteurs/actrices, georganiseerd door Bruno Vanden Broecke. Dit evenement vindt plaats in januari/februari 2022.
 • FestiVita! Festival: Een festival gewijd aan oude muziek, van 18 tot 20 februari 2022.
 • Te Gek! 2021-2022: Verschillende audiovisuele projecten die de mentale gezondheid belichten, waaronder die van de artiesten.
 • One Minute After: Publicatie van een boek met foto’s van uitvoerende artiesten die gemaakt werden één minuut nadat ze van het podium kwamen.
 • Speak Easy Sessions: Een project dat verschillende Brusselse muzikanten die nog nooit eerder hebben samengewerkt samenbrengt om nieuwe muziek te creëren en die rechtstreeks te spelen tijdens een livesessie.
 • Belgian Brass: De productie van een documentaire (55 minuten) over het Belgian Brass ensemble.
 • Filmfestival Oostende 2022 & De Ensors 2022: Het niet te missen Filmfestival Oostende en zijn legendarische prijsuitreiking dat in maart plaatsvindt.
 • Simulated Paradise Invites Edition 2: Workshops, concerten en rondetafelgesprekken voor LGBTQi+ artiesten.
 •  Make it Short!: Een wedstrijd voor kortfilms voor studenten en professionals, dat plaatsvindt tijdens de zomer in Antwerpen. Georganiseerd door vzw JEF.  
 • Flanders Folk Awards: Een prijsuitreiking georganiseerd door de onmisbare organisatie in de Vlaamse folkscene, Flanders Folk Network. De prijsuitreiking gaat dit jaar online door in februari.
 • Brussels Listening Sessions: Rondetafelgesprekken over de diversificatie van inkomens voor uitvoerende artiesten in de elektronische muziekwereld.
 • Deep in The Woods 2021: De organisatie van een residency om een alternatief festival op te zetten!

En niet te vergeten: naast de steun aan projecten blijven we ook organisaties steunen die de uitvoerende artiesten vertegenwoordigen, zoals FACIR, De Muziekgilde, De Acteursgilde en de Union des Artistes de Spectacle!

sluiten

Inloggen Lid worden