Het menu PlayList in mijn portaalMuziek

Wat is het?

Het menu « PlayList » geeft onze leden de mogelijkheid om opnames waaraan ze hebben meegewerkt zelf te selecteren op de speellijst van een specifiek referentiejaar en langs die weg dan aan te geven. Deze tool zal de aangiftes van jouw artistieke prestaties vergemakkelijken.

🇧🇪 PlayRight gebruikt voor de berekening van rechten, geïnd in België voor muziekopnames, twee parameters:

  • De radio speellijsten en de luistercijfers;
  • Verkoopscijfers van Ultratop;
  • Downloads en streaming. 

Het zijn die lijsten, van de referentiejaren die nog niet werden afgesloten, die je voortaan terugvindt via de portal, gerangschikt per referentiejaar. Er werd een onderscheid gemaakt tussen de speellijsten voor de radio’s met ‘klassieke muziek’ en de andere speellijsten, omdat de gegevens erop zeer erg verschillen.

Hoe werkt het?

Op basis van een referentiejaar en andere criteria (titel nummer, deel van een titel nummer, naam van de hoofdartiest, speellijsten Klara & Musiq3) kan je :

  • Een opname onmiddellijk aangeven, door op Geef aan te klikken. Het venster opent en je moet enkel nog de verplicht in te vullen informatie vervolledigen, zoals: je rol, het instrument (of instrumenten) die je bespeelde, enz. Wanneer alles is ingevuld klik je op Opslaan en wordt je aangifte geregistreerd.
  • Meerdere opnames tegelijk aangeven. Dit is mogelijk door meerdere titels van opnames die voorkomen op de speellijst te selecteren, door te klikken op Selecteer. Een opname die geselecteerd is, wordt aangeduid met de knop Deslecteer en wordt geregistreerd in je “selectie” *.
*Opmerking : je selectie blijft bewaard zelfs als je je uitlogt. Om je selectie te verwijderen in een specifieke speellijsten of om alle selecties te verwijderen, klik op Verwijder deze selectie 🗑️. Om één specifieke opname te wissen, klik op Deselecteer in je selectie.
  • Om je aangiftes te finaliseren, klik je op het icoon 💾Exporteer de selectie*, hiermee download je het Excel aangifteformulier dat reeds gedeeltelijk is ingevuld. De verplichte velden, zoals “rol” of “gespeelde instrument(en)”, enz. vul je zelf verder aan. Indien nodig kan je de downloadgeschiedenis 📥consulteren. .
*Opmerking : indien je opnames uit « Speellijsten radio’s & Ultratop » EN « Speellijsten Klara & Musiq3» selecteert die je daarna 💾exporteert, dan zal de portal automatisch twee verschillende Excel bestanden creëren (aangezien de gegevens voor niet-klassieke muziek en klassieke muziek verschillen). Die kan je dan downloaden en aanvullen, om ze vervolgens te uploaden via de correcte tabs in je online dossier.
  • Zodra het (of de) Excel formulier(en) aangevuld en opgeslagen zijn, kan je ze uploaden in je online dossier bij de betreffende tabs: menu « Repertoire », tab Muziek, daar kan je dan op Aangifte opladen klikken. Wanneer je geklikt hebt op het veld Browse en je het vervolledigd Excel formulier hebt geselecteerd, controleer dan of het Excel formulier effectief voorkomt in de choose file/Browse map en klik dan op opladen : Je hebt nu meerdere opnames tegelijk aangegeven.

Lijst van voorkeurs-hoofdartiesten

Om je tijd te besparen bij het aangeven van jouw opnames, toont het PlayList-menu standaard de opnames van “voorkeurs-hoofdartiesten”: dit zijn in feite de hoofdartiesten waarmee je al een opname gemeen hebt en/of waarmee je dus mogelijks een nieuwe opname hebt gemaakt.

De ratio komt overeen met de kans dat je wel of niet hebt deelgenomen aan de opname die in die lijst voorkomt. Hoe hoger de ratio, hoe groter de kans dat je hebt deelgenomen aan de opname. Als je nog geen prestatie voor een artiest hebt aangegeven, kan je deze manueel toevoegen als je “voorkeurs-hoofdartiest” door te klikken op “Voeg andere hoofdartiest(en) toe”. Tot slot, door op activeren / deactiveren” te klikken, worden de opnames van deze hoofdartiest al dan niet getoond.

sluiten

Inloggen Lid worden