La Belge Collection: It’s a wrap!

9 september 2020

Een project van vier kortfilms, bedacht door het Franstalige acteursduo Laura Petrone & Guillaume Kerbusch, bedoeld om een nieuwe generatie Belgische acteurs aan het woord te laten. Dat is La Belge Collection. PlayRight+ volgde het volledige traject, vanaf de voorbereidingsfase tot de EIGENLIJKE, afgewerkte kortfilms. Meer zelfs, we filmden de volledige making-of. And now it’s a wrap!

In het kader van de projectoproep van PlayRight+, dat financiële steun biedt aan organisaties, initiatieven en/of projecten die zich extra inzetten voor de uitvoerende artiesten, ontmoetten we ongeveer een jaar geleden het Franstalige acteurs- en regisseursduo Laura Petrone en Guillaume Kerbusch. Met als doel om opkomende Belgische acteurs en actrices te ondersteunen, kwamen de twee op het idee om een collectie kortfilms te maken, genaamd ‘La Belge Collection’. De serie van vier kortfilms moest op die manier een visitekaartje worden voor jong Belgisch talent dat zich een weg baant binnen een markt waarin de concurrentie groot is. Een project dat PlayRight+ maar al te graag financieel ondersteunt.

DE VOORBEREIDINGEN

De eerste stap was uiteraard het zoeken en vinden van regisseurs die zich wilden engageren om verschillende kortfilms te schrijven. Die vonden ze al snel: Ann Sirot & Raphaël Balboni (Des Choses en Commun), Xavier Seron (‘Sprötch’), Guillaume Senez (‘Mieux que les Rois et la Gloire’) en uiteraard Laura Petrone en Guillaume Kerbusch zelf (‘Rien Lâcher’).  Ook werd een ‘meter’ aangesteld: Emilie Dequenne (o.a. bekend van ‘The Missing’). Vervolgens werden de acteurs geselecteerd door castingdirecteurs en de regisseurs zelf.

Maar dat was uiteraard slechts het begin. Nu pas kon het echte werk beginnen!

DE OPNAMES

Begin september 2019 gingen eindelijk de eerste opnames van start. ‘Mieux que les Rois et la Gloire’ van Guillaume Senez mocht de spits afbijten. Het was nog wat zoeken om alles in goede banen te leiden en binnen de vooropgestelde tijd op te nemen, maar eens de routine er was en de regisseurs en jonge acteurs aan elkaar gewend raakten, verliepen de opnames steeds gemakkelijker.

In november en december werden vervolgens ‘Rien Lâcher’ en ‘Des Choses en Commun’ opgenomen, en in februari werd het rijtje uiteindelijk afgesloten met de laatste opnames van Sprötch.

PlayRight had het voorrecht om bij elke opname aanwezig te mogen zijn voor een blik achter de schermen, en van elke kortfilm werd een making-of gemaakt met beelden van de opnames en interviews met de acteurs en regisseurs.

La Belge Collection zal eindelijk het lof kunnen krijgen dat ze verdient, want alle kortfilms zullen worden vertoond tijdens het BRIFF (Brussels International Film Festival) op vrijdag 11 september, een avond speciaal hieraan gewijd! Meer info vind je hier: https://briff.be/films/programme/off/la-belge-collection/

In afwachting krijg je alvast de algemene making-of te zien van deze eerste La Belge Collection.

Enjoy & stay tuned!!

Gerelateerde items

sluiten

Inloggen Lid worden