Muziek & audiovisueel: geef je bijdragen aan

20 juli 2016

Heel wat muzikanten geven hun muzikale bijdragen in het kader van een audiovisuele opname (nog) niet aan. Het gaat onder andere om muziekopnames die gebruikt worden in tv-series, films, … of om concerten die worden opgenomen met het oog op een TV-uitzending.

 

Stel dat:

  • je een drummer bent die 4 jaar geleden deelnam aan de muziekopname van de geluidsband voor een TV-serie op VTM uitgezonden het daaropvolgende jaar. Die serie wordt dit jaar heruitgezonden, zelfs via andere zenders en in andere landen
  • je een zanger bent en een song van jouw laatste album werd gebruikt als generiek van een film die op EEN wordt uitgezonden

Als muzikant, zanger of dirigent is het belangrijk dat je de volgende opgenomen prestaties aangeeft:

  • bijdragen aan een muziekopname in de studio, op de radio of tijdens een concert dat kan worden uitgezonden of gekopieerd
  • bijdragen aan een audiovisuele opname: een televisieprogramma waarin je optrad, een opname van een concert dat nadien uitgezonden kan worden op televisie, de soundtrack van een film waaraan u meewerkte, muziek in televisieprogramma’s, tekenfilms of animatiereeksen.

Voor die laatste categorie (2) bestaat er al een apart aangifteformulier in de PlayRight portal  “muziek in audiovisueel”. Dat formulier geeft ons de mogelijkheid om gedetailleerde informatie te verzamelen over de door jou geleverde bijdragen op basis waarvan we jouw rechten kunnen bereknen.

Het feit dat je bijdrage als drummer of zanger aan een muziekopname wordt gebruikt in de generiek van een film of de geluidsband van een serie kan je dus naburige rechten opleveren die wij voor jou kunnen generen.

Nieuw: onze PlayRight portal laat vanaf nu toe om te specifiëren welke rol (A, B of C) je hebt gespeeld in de opname (main artist, dirigent, sessiemuzikant). PlayRight werk dagelijks aan het verbeteren van de portal en het verwerken van de informatie m.b.t. de opnames waaraan jij meewerkte.

sluiten

Inloggen Lid worden