Muziekrechten 2020: Afsluitende verdeling van €7,45 miljoen 

13 mei 2024

PlayRight heeft zonet de verdeling van muziekrechten voor het referentiejaar 2020 afgesloten! Het gaat om een totaalbedrag van €7.454.707,41 van naburige rechten die voortkomen uit muziekopnames die werden uitgezonden en/of geëxploiteerd in 2020. 

Als artiest (of vertegenwoordiger van een artiest) heb je nu nog zes maanden de tijd om ons te informeren over twijfels en vragen en om bezwaar of klacht in te dienen over deze verdeling

Hoe worden deze naburige rechten gegenereerd? 

De vergoedingen die aan de basis liggen van deze rechten komen voort uit de billijke vergoeding, privé-kopie en het leenrecht. Deze vergoedingen werden verzameld als compensatie voor muziekopnames die werden uitgezonden en/of geëxploiteerd in België in 2020. 

Eerste/afsluitende verdeling: hoe werkt het? 

PlayRight voert de verdeling van jouw rechten als muzikant altijd in twee fases uit. Voor Muziek 2020 keerde de vennootschap de eerste verdeling aan rechten reeds uit in oktober 2021.  

De deadline voor de aangifte van de repertoires die rechten konden opleveren voor het referentiejaar 2020 was 31 december 2023. 

Deze afsluitende verdeling voltooit de uitbetaling van naburige rechten voor muzikanten voor dit referentiejaar. Het totale bedrag aan Belgische muziekrechten 2020 dat werd uitgekeerd aan muzikanten komt nu dus op 11,2 miljoen euro. 

Hoe worden mijn rechten berekend? 

Voor elke verdeling van jouw rechten als muzikant op het Belgisch grondgebied, koppelt PlayRight de aangegeven repertoires met: 

  • De speellijsten van radiozenders en de luistercijfers; 
  • De Ultratop-verkoopslijsten; 

Wanneer vindt de volgende verdeling van mijn rechten plaats? 

PlayRight stelt elk jaar een verdelingskalender op. De verdelingskalender van 2024 kan je terugvinden via de volgende link: https://playright.be/verdelingskalender/ 

De eerstvolgende verdeling betreft de verdeling van de audiovisuele rechten 2019 en is ook een afsluitende verdeling. Deze verdeling vindt plaats in juni 2024. 

Nog vragen? 

Indien je nog vragen hebt, aarzel niet om je Accountmanager te contacteren. Zijn of haar contactgegevens kan je terugvinden via je persoonlijke online portal

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden