PlayRight en Sabam blijven ook na Fund Belgian Music samenwerken

28 februari 2023

Na drie jaren en evenveel projectoproepen stopt Fund Belgian Music zijn activiteiten. Het fonds dat werd opgericht om de coronacrisis het hoofd te bieden, steunde in totaal 191 muziekprojecten voor een totaalbedrag van bijna 400.000 euro. De oprichters schenken het resterende bedrag aan Live2020, het fonds dat de livesector ondersteunt. 

“Fund Belgian Music heeft ingespeeld op een reële nood bij artiestengemeenschap. Voor veel muzikanten genereren concerten de belangrijkste inkomsten. Door het wegvallen daarvan liepen voor velen van hen de investeringen in creatie en productie van nieuwe muziek gevaar. Alle schenkers wensen wij uitdrukkelijk te bedanken voor hun steun. Dankzij hun giften konden onze lokale muziektalenten nieuwe muziekopnamen uitbrengen”, verklaart Michael Schack van de Muziekgilde

Om artiesten en hun muziekprojecten te blijven ondersteunen, hebben PlayRight en Sabam besloten nauwer te blijven samenwerken. Hun respectievelijke cultuurfondsen, PlayRight+ en Sabam for Culture, zullen geregeld overleggen om de creatie, de productie en de verspreiding van nieuwe muziek van de nodige aanvullende middelen te voorzien.  

“We stelden vast dat artiesten die we met Fund Belgian Music steunden, meestal lid waren van zowel PlayRight als Sabam. Het doel van nauwere samenwerking is om een hefboomeffect te creëren. Zo kunnen we nog beter de creaties van onze leden valoriseren”, legt Jan Hautekiet, voorzitter van Sabam, uit. 

“De crisis had de verdienste ons samen te brengen rond hetzelfde project. De samenwerking tussen de fondsen Sabam for Culture en PlayRight+ binnen Fund Belgian Music bewees zo haar relevantie en doeltreffendheid. Daar zal het niet bij blijven. In de toekomst zullen wij onze krachten blijven bundelen om gezamenlijk onze respectievelijke leden te ondersteunen. Voor singer-songwriters zijn auteursrecht en naburige rechten uiteindelijk twee kanten van dezelfde medaille”, besluit Christian Martin, voorzitter van PlayRight. 

Fund Belgian Music werd in volle coronacrisis door FACIR, de Muziekgilde, PlayRight+ en Sabam for Culture opgericht in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting. Het doel was het gebrek aan middelen wegens de strenge coronamaatregelen te compenseren en het maken van nieuwe muziekopnames financieel te ondersteunen. 

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden