PlayRight verdeelt 233.000€ aan naburige rechten geïnd in het buitenland

6 december 2016

PRINCIPE – PlayRight heeft, voor het beheer van buitenlandse rechten, bilaterale overeenkomsten gesloten met gelijkaardige beheersvennootschappen in verschillende landen. Op die manier kan PlayRight in die landen naburige rechten innen.

De artiest kiest zelf wie zijn buitenlandse rechten beheert. Artiesten die aansluiten bij PlayRight duiden bij aansluiting in hun contract aan voor welke landen PlayRight een mandaat krijgt. Verschillende opties zijn mogelijk:

  • Wereldwijd = alle landen waarmee PlayRight een overeenkomst heeft
  • Regionaal = enkel België
  • Wereldwijd min specifieke landen of regionaal plus specifieke landen.

Leden kunnen ook na hun aansluiting hun contract nog aanpassen. Wanneer een artiest PlayRight geen wereldwijd mandaat geeft maar enkel een regionaal en zijn/haar repertoire wordt internationaal verspreid dan kunnen er rechten verloren gaan. Artiesten kunnen zich, als ze dat willen, dus aansluiten bij andere beheersvennootschappen in andere landen wanneer hun repertoire daar ook wordt verspreid. Als een buitenlandse beheersvennootschap ook een mandaat krijgt van een artiest voor het beheer van zijn rechten dan kan dat een conflict creëren. Check daarom altijd welke aansluitingscontracten je reeds hebt en welke landen in die contracten zijn opgenomen. Via de PlayRight portal kunnen de leden in hun online dossier nakijken welke landen zijn opgenomen in hun contract.

HUIDIGE VERDELING – Leden die PlayRight toelating gaven buiten België hun rechten te beheren, houden best hun mailbox of brievenbus in de gaten want PlayRight verdeelt momenteel de naburige rechten geïnd in het buitenland.

Wanneer rechten geïnd in het buitenland worden verdeeld dan is de rol van PlayRight beperkt tot het doorstorten van die rechten aan zijn leden. De eigenlijke berekening, verdeling gebeurt door de buitenlandse beheersvennootschappen en volgens hun eigen verdelingsregels.

De huidige verdeling betreft rechten geïnd in de volgende landen en voor de volgende jaren:

Land Beheersvennootschap Muziek/Audiovisueel Referentiejaren
Brazilië ABRAMUS MU 1994-2015
Canada ARTISTI MU 1998-2008
Denemarken FILMEX AV 2014
GRAMEX MU 2012-2015
Frankrijk ADAMI AV 1996-2010
ADAMI MU 1995-2014
Nederland SENA MU 1995-2016
NORMA AV 2013-2014
NORMA MU 2013-2014
Verenigd Koninkrijk PPL MU 2009-2015

Nog vragen? Neem contact op met je accountmanager of mail naar members@playright.be

Gerelateerde items

sluiten

Inloggen Lid worden