PlayRight+ informeert de sector over naburige rechten via themaworkshops

12 april 2022

Over auteursrechten wordt binnen de artistieke gemeenschap vaak gepraat.  Over naburige rechten, daarentegen, heerst nog heel wat onduidelijkheid, zelfs bij professionals die er dagelijks mee te maken krijgen.

Het is een complexe materie, maar de popularisering ervan is essentieel opdat de uitvoerende artiesten de mechanismen ervan zouden begrijpen en het belang inzien om met naburige rechten rekening te houden tijdens hun carrière.

Daarom organiseert PlayRight+ regelmatig sensibiliseringssessies over naburige rechten in de vorm van workshops, als onderdeel van onze doelstelling om de sector te informeren en doceren – een van de pijlers van onze sociaal-culturele en educatieve actie.

Het is de bedoeling dat we gedurende één à twee uur samen met artiesten de juridische begrippen en praktische aspecten van naburige rechten gaan doornemen.

De deelnemers krijgen zo de kans om antwoorden te krijgen op cruciale vragen die ze hebben rond het beheer van hun rechten: Wat zijn naburige rechten? Wat zijn de verschillen met auteursrechten? Hoe ontvang je je naburige rechten en hoe worden ze berekend? Wat is de impact van naburige rechten op de belastingen of werkloosheidsuitkeringen?

Na een theoretisch deel op basis van concrete voorbeelden aangepast aan de deelnemers (muzikanten, acteurs, cabaretiers, …), krijgen de deelnemers tijdens het tweede deel de mogelijkheid om ons rechtstreeks alle openstaande vragen te stellen. Ook zullen we specifieke situaties analyseren én kunnen de deelnemers zich zelfs direct lid maken van PlayRight.

Deze workshops worden doorgaans georganiseerd in het kader van een evenement (festivals, netwerkmomenten, …) of in het kader van een opleiding (conservatoria, universiteiten, …). Daarnaast organiseren we deze workshops ook op vraag van representatieve sectorfederaties.

In 2022 organiseerde het departement PlayRight+ al meer dan tien workshops met instellingen zoals het Institut des Arts de Diffusion (IAD), de Fédération Belge des Professionals de l’Humour (FBPH), het Koninklijk Conservatorium van Brussel, het Filmfestival Oostende, Trappelend Talent, … en vele anderen.

Wil jij ook een workshop over naburige rechten organiseren in het kader van je evenement of binnen je federatie/organisatie? Aarzel niet om het departement PlayRight+ te contacteren via mail: plus@playright.be.

sluiten

Inloggen Lid worden