Week van de Belgische Muziek: wat doet PlayRight voor de Belgische muzikanten?

3 februari 2023

Tussen 30 januari en 5 februari staat alles in het teken van de Belgische muziek. De Week van de Belgische Muziek, een initiatief van VI.BE, VRT, Conseil de la Musique, Court-Circuit en RTBF, viert muziek van eigen bodem. Tijd om eens op een rijtje te zetten wat PlayRight het afgelopen jaar voor Belgische muzikanten betekende.

In 2022 viel er 10,4 miljoen euro aan muziekrechten te verdelen die in België geïnd werden. Daarvan verdeelde PlayRight 1,95 miljoen euro onder muzikanten met de Belgische nationaliteit, de overige 8,45 miljoen euro was voor de rekening van buitenlandse artiesten.

Muzikanten zijn het meest vertegenwoordigd bij onze verdelingen: vorig jaar ging 75 procent van de koek die we verdeelden naar muziekrechten.

De vergoedingen van die muziekrechten komen voort uit de billijke vergoeding, privé-kopie, het leenrecht en de vergoeding voor onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. PlayRight verdeelt de vergoeding op basis van speellijsten van radio-omroepen en de Ultratop-verkooplijsten.

Vergoeding voor online gebruik van muziek

Misschien is het je al opgevallen, maar een belangrijke vorm van exploitatie is niet opgenomen bij de verdeling: muziek die beschikbaar is op online platforms als Spotify, Deezer of YouTube.

Vorig jaar heeft PlayRight intens lobbywerk verricht om te zorgen dat muzikanten wettelijk recht krijgen op een vergoeding voor hun muziek die op zulke platforms wordt geëxploiteerd. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen: de Kamer keurde de wet (met een grote meerderheid!) goed.

Lees meer over de wet

205.000 euro financiële steun aan muzieksector

Naast de verdeling van de naburige rechten en lobbywerk ten voordele van de uitvoerende kunstenaars, heeft PlayRight ook een socio-culturele en educatieve tak: PlayRight+. Daarmee bieden wij financiële steun aan projecten en organisaties die de hele gemeenschap van Belgische uitvoerende kunstenaars ten goede komen.

Vorig jaar ondersteunde PlayRight+ 23 muziekprojecten zoals festivals en prijsuitreikingen en kende daarvoor een bedrag van 95.000 euro toe. Organisaties zoals De Muziekgilde en FACIR, de belangenverdedigers van respectievelijk de Nederlandstalige en Franstalige muzikanten, konden op onze steun rekenen. PlayRight+ ondersteunde die organisaties met een totaalbedrag van 50.000 euro.

PlayRight+ was daarnaast een van de oprichters (samen met Sabam For Culture, De Muziekgilde, FACIR, in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting) van Fund Belgian Music, een noodfonds voor de Belgische muzieksector dat tijdens de coronacrisis ontstond. We ondersteunden 90 muziekprojecten, goed voor 60.000 euro financiële steun.

Ook in 2023 zullen PlayRight en PlayRight+ hun activiteiten doorzetten om haar 20.330 leden – zowel van de muziek- als de audiovisuele sector – te ondersteunen.

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden