10 tips om je opnames gemakkelijk aan te geven

6 november 2018

Je repertoire aangeven, de PlayRigh playlist, de online portal, voor velen klinkt dit misschien vrij ingewikkeld en onbekend.

Het is echter belangrijk dat je even de tijd neemt om jouw opnames online te registreren, want die leveren je namelijk rechten (en dus geld) op!  
Om het jou gemakkelijk te maken, zetten wij even de belangrijkste zaken op een rijtje:

1. Meld je aan via de knop   PlayRight Portal . Log in met je e-mailadres en je paswoord.

PlayRight portal log in

2. Kies het type opname van je artistieke prestatie

  • Muziek: klassieke of niet-klassieke opname
  • Audiovisueel (niet-muzikale artistieke prestatie als acteur in audiovisuele opname)
  • Dubbing en post-synchronisatie (stemopname, voice-over, etc.)
  • Muziek in audiovisueel (artistieke prestatie als muzikant in audiovisuele opname)

3. Klik op ‘Aangifte toevoegen’.

Een formulier wordt geopend en dan kan je alle informatie toevoegen.

4. Je aangifte valideren

Zodra de informatie is ingevuld, klik je op “Opslaan” om je aangifte te bevestigen. Dit zal worden toegevoegd aan je repertoire.

@Muzikanten: indien je het volledige album wil aangeven, kan je alle gevraagde informatie een eerste keer invullen op het formulier, en dan klikken op “Bewaar en kopieer”: met deze optie kan je de ingevulde gegevens kopiëren en plakken, zodat je het niet opnieuw moet doen voor alle nummers op eenzelfde album. Het enige veld dat je met deze optie nog hoeft in te vullen, is de titel. Zodra alle titels zijn ingevoerd, klik je op “valideren”.

5. Bijdragen aan te geven in je portal?

Vergeet zeker niet te kijken op je online portal of je eventueel bijdragen hebt aan te geven. Dit zijn opnames die PlayRight op basis van research aan je repertoire heeft toegevoegd, maar die dus nog niet door jou zijn aangegeven. Het is belangrijk dat je deze bijdragen zelf aangeeft, vóor de deadline verstrekt.

6.  Gebruik de PlayRight playlist om je muziekopnames aan te geven.

Om jouw rechten voor het Belgisch grondgebied te berekenen, baseert PlayRight zich op de speellijsten van de Belgische radiozenders en de verkooplijsten van Ultratop. Deze playlists kan je via de   PlayRight Portal terugvinden via het menu PlayList, en op die manier kan jij je opnames super gemakkelijk en snel aangeven!

7. Respecteer de deadlines

Elk jaar legt PlayRight een deadline vast om je repertoire aan te geven. Na aangifte van je repertoire identificeren wij je prestaties op speellijsten in België en het buitenland. Op die manier worden de rechten die jou toebehoren voor jou ingezameld, verwerkt en verdeeld. 

De volgende deadline is 31 december 2018 voor:

  • muziekopnames die uitgezonden, geëxploiteerd en/of verkocht werden in 2015;
  • audiovisuele opnames die uitgezonden geëxploiteerd en/of verkocht werden in 2011 en 2012. 

8.  Geen aangifte = geen rechten.

Voor de afsluitende verdelingen die volgend jaar worden uitgevoerd, houdt PlayRight enkel rekening met de aangiftes die voor de deadline (31 december 2018) werden ingediend. Geef je daarna je opnames aan, dan zullen die voor de betrokken referentiejaren die volgend jaar verdeeld worden geen rechten genereren.

Dit betekent echter niet dat ze voor volgende referentiejaren die nog niet werden afgesloten geen rechten zullen opleveren. Het blijft dus belangrijk te allen tijde je opnames aan te geven via de   PlayRight Portal.

9. Hou onze verdelingskalender in de gaten.

Via de homepage van onze website kan je gemakkelijk de verdelingskalender raadplegen per referentiejaar. Zo weet je wanneer welke verdelingen worden uitgevoerd, en kan je op tijd je repertoire aangeven.

10.  Contacteer je account manager voor hulp.

Heb je toch nog twijfels of vragen? Dan kan je altijd bij jouw account manager terecht. Wie je account manager is, alsook zijn/haar gegevens, kan je via je online dossier raadplegen. 

Hou er rekening mee dat de kantoren van PlayRight zullen gesloten zijn van 21 december 2018 tot en met 1 januari 2019.

sluiten

Inloggen Lid worden