Eén op vier personen in onze samenleving kampt met psychische problemen. Ja, ook artiesten. ‘In mijn hoofd’ Is een documentaire, geproduceerd met de steun van PlayRight+, die het verhaal vertelt van vier mensen die te kampen hebben met een depressie. Een van hen is Vlaams acteur en theatermaker Peter De Graef. Maar waarom deze documentaire?
Te Gek!? zegt je misschien niets, maar je hebt vast en zeker wel al gehoord van het Steunpunt Geestelijke Gezondheid. Sinds 2021 werkt Te Gek!? samen met vijf andere organisaties en vormt dat geheel het vernieuwde ‘Te Gek!?’. Met de baseline “maakt van het hoofd een zaak” wil het collectief geestelijke gezondheid bespreekbaar maken en de geestelijke gezondheidszorg stimuleren aan de hand van activiteiten, nieuwe methodieken en brede publiekscampagnes en projecten voor specifieke doelgroepen.
Uit de nieuwe campagne ‘Wellicht’ van Te Gek!? over depressie (2021), ontstond, vrij onverwachts, het idee om een documentaire te maken. Daarin zien we het verhaal van vier mensen die vechten tegen een depressie. Een van hen is acteur, auteur en theatermaker Peter De Graef. Marc Hellinckx, bezieler van Te Gek!? vertelde ons meer over het ontstaan van de documentaire:
“Het themalied van de nieuwe Te Gek!? campagne over depressie werd geschreven door Raymond van het Groenewoud. Toen er voor het eerst sprake was over het maken van een documentaire, opperde Raymond om hiervoor regisseur Karel Van Mileghem in te schakelen, die hem eerder al drie jaar lang had gevolgd voor een eerdere documentaire op één. Karel zag die samenwerking wel zitten en vroeg op zijn beurt muzikante Lara Chedraoui om mee te werken als researcher van dienst. Samen schreven ze bovendien de soundtrack voor de documentaire.”
Waarom? Psychische problemen treffen steeds meer mensen. Meer specifiek, depressie is een stemmingsstoornis waar wereldwijd maar liefst 264 miljoen mensen aan lijden. In ons land krijgt zo’n 20% van de vrouwen en 10% van de mannen ooit met een depressie te maken. Bij één op zeven vertaalt zich dat in een ernstige, zware depressie.
“Toch blijft de kennis over deze thematiek beperkt en zorgen taboe en vooroordelen ervoor dat mensen laat hulp inschakelen. In het overgrote deel van de gevallen worden depressieve klachten onvoldoende ernstig genomen of worden ze zelfs niet benoemd.Dat is jammer, want doorgaans is een depressie vrij goed te behandelen. Bovendien zorgt een tijdige behandeling van een depressie ervoor dat ze niet ernstiger wordt en verkleint het risico op een terugval,” licht Marc toe.
Maar de druk die de maatschappij ons oplegt is gewoonweg té groot. En dat voelen ook de artiesten. “Elke stap die onze geestelijke gezondheid kan verbeteren, is er een die genomen moet worden. Deze documentaire probeert daar een steentje aan bij te dragen,” aldus Marc.
De documentaire werd gemaakt door regisseur-muzikant Karel Van Mileghem en zangeres Lara Chedraoui. Ook Raymond van het Groenewoud heeft een bescheiden, poëtische rol in het project. Hij zal teksten van enkele van zijn liedjes voordragen.
Het kijken waard dus, als je het ons vraagt. Want wat kan een taboe beter doorprikken dan sterke getuigenissen? En dat is exact waar deze documentaire mee naar buiten komt: vier moedige mensen, waaronder acteur Peter De Graef, die getuigen over hun leven met depressie, over het stigma, de zoektocht en de oplossingen. Hun getuigenissen worden aangesterkt met de kennis van drie experts (klinisch psycholoog Filip Raes, psychiater Nathalie Vanderbruggen en psychologe Elke SMeets).
Omdat dit een thematiek is die ons ook na aan het hart ligt, besloot PlayRight deze documentaire te ondersteunen in het kader van de jaarlijkse PlayRight+ projectoproep.
‘In mijn hoofd’ zal op 1 mei om 22u te zien zijn op Canvas.