Luc Gulinck voorzitter van nieuwe Kunstwerkcommissie

19 december 2023

FOTO: © Margaux Nieto

Oud-voorzitter van PlayRight Luc Gulinck wordt de voorzitter van de nieuwe Kunstwerkcommissie vanaf 2024. Dat maakte bevoegd minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) op 4 december bekend. De Kunstwerkcommissie is een onderdeel van de ‘Working in the Arts’-hervorming, die de sociale zekerheid van kunstwerkers in België verbetert.

Luc Gulinck was voorzitter van de Raad van Bestuur van PlayRight tussen 2009 en 2019. Hij is zelfstandig jurist en zakelijk adviseur, gespecialiseerd in de internationale muziek- en audiovisuele industrie. Zijn expertise ligt in de auteurs- en naburige rechten en in de juridische en zakelijke aspecten van de kunst- en cultuursector. Advocate Marine Wilmet is zijn plaatsvervangende.

Ook andere bestuursleden van PlayRight zullen in de Kunstwerkcommissie zetelen: Darya Gantura, Fabian Hidalgo Ruiz, Wietse Meys en Johan Van Assche.

“De ‘Working in the Arts’-hervorming betekent een grote stap vooruit in de sociale omkadering van het kunstwerkveld. De rol van de Kunstwerkcommissie wordt daarbij zeer belangrijk. Ik ben dan ook vereerd om de werkzaamheden ervan in goede banen te leiden, samen met Marine Wilmet”, aldus Gulinck.

De Kunstwerkcommissie vervangt de Commissie Kunstenaars en zal vanaf 2024 in voege zijn. De nieuwe Kunstwerkcommissie is samengesteld uit experts en onafhankelijke vertegenwoordigers van de kunstensector.

De nieuwe Kunstwerkcommissie zal beslissen wie een kunstwerkattest krijgt. Dat attest vervangt het oude kunstenaarsstatuut en opent de deuren naar sociale voordelen die specifiek voor kunstwerkers zijn uitgewerkt (het specifiek fiscaal regime op auteursrechten, het kunstwerkcontract art1bis, de primostartersregeling voor zelfstandigen of de kunstwerkuitkering).

Wie al onder het oude kunstenaarsstatuut viel, komt automatisch in aanmerking voor het kunstwerkattest. Vanaf 1 januari 2024 kunnen kunstwerkers een dossier indienen via de nieuwe WITA-website om een attest aan te vragen.

sluiten

Inloggen Lid worden