Muziekrechten 2019: Afsluitende verdeling van €7,36 miljoen

3 mei 2023

PlayRight heeft zonet de verdeling van muziekrechten voor het referentiejaar 2019 afgesloten! Het gaat om een totaalbedrag van €7.357.313,61 van naburige rechten die voortkomen uit muziekopnames die werden uitgezonden en/of geëxploiteerd in 2019. 

Als artiest (of vertegenwoordiger van een artiest) heb je nu nog zes maanden de tijd om ons te informeren over twijfels en vragen en om bezwaar of klacht in te dienen over deze verdeling

Hoe worden deze naburige rechten gegenereerd? 

De vergoedingen die aan de basis liggen van deze rechten komen voort uit de billijke vergoeding, privé-kopie en het leenrecht. Deze vergoedingen werden verzameld als compensatie voor muziekopnames die werden uitgezonden en/of geëxploiteerd in België in 2019. 

Eerste/afsluitende verdeling: hoe werkt het? 

PlayRight voert de verdeling van jouw rechten als muzikant altijd in twee fases uit. Voor Muziek 2019 keerde de vennootschap de eerste verdeling aan rechten reeds uit in juli 2020. Dat was uitzonderlijk vroeger dan voorzien, omdat we onze artiesten wilden steunen tijdens de coronalockdowns. In oktober 2020 deden we de aanvullende verdeling

De deadline voor de aangifte van de repertoires die rechten konden opleveren voor het referentiejaar 2019 was 31 december 2022. 

Deze afsluitende verdeling voltooit de uitbetaling van naburige rechten voor muzikanten voor dit referentiejaar. Het totale bedrag aan Belgische muziekrechten 2019 dat werd uitgekeerd aan muzikanten komt nu dus op 11,6 miljoen euro. 

Hoe worden mijn rechten berekend? 

Voor elke verdeling van jouw rechten als muzikant op het Belgisch grondgebied, koppelt PlayRight de aangegeven repertoires met: 

  • De speellijsten van radiozenders en de luistercijfers; 
  • De Ultratop-verkoopslijsten. 

Wanneer vindt de volgende verdeling van mijn rechten plaats? 

PlayRight stelt elk jaar een verdelingskalender op. De verdelingskalender van 2023 kan je terugvinden via de volgende link: https://playright.be/verdelingskalender/ 

De eerstvolgende verdeling betreft de jaarlijkse aanvullende vergoeding van muziekrechten 2014-2018 en is ook een afsluitende verdeling. Deze verdeling vindt plaats in mei 2023. 

Nog vragen? 

Indien je nog vragen hebt, aarzel niet om je Accountmanager te contacteren. Zijn of haar contactgegevens kan je terugvinden via je persoonlijke online portal

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden