Rechten geïnd in het buitenland: eerste verdeling 2024 voor 1,45 miljoen euro

8 februari 2024

PlayRight verdeelde vandaag 1.446.618,85 euro onder onze aangesloten leden voor muziek- en audiovisuele opnames die in het buitenland geëxploiteerd zijn.

Wat zijn internationale rechten?

Een artiest die zich aansluit bij PlayRight, kan ons een wereldwijd mandaat geven. Dankzij onze bilaterale overeenkomsten met zusterorganisaties in het buitenland, verkrijgen wij informatie over het gebruik van jouw repertoire in 47 landen. Zo kunnen wij ook internationaal de vergoedingen claimen die jou toekomen. 

De verdeling van buitenlandse rechten verloopt volgens de verdelingsregels van de buitenlandse beheersvennootschappen in kwestie. PlayRight kijkt de kwaliteit van hun gegevens wel nauwgezet na en zorgt daarna voor de doorstorting van het berekende bedrag naar de artiest. 

Het totale bedrag aan naburige rechten die in het buitenland werden geïnd, komt voor de eerste verdeling van 2024 neer op 1.446.618,85

Waarop is de verdeling gebaseerd? 

Een verdeling van internationale rechten slaat op verschillende referentiejaren, zowel voor muziek- als voor audiovisuele opnames. Die verdeling omvat volgende territoria en referentiejaren: 

PlayRight rekent, net zoals andere buitenlandse beheersvennootschappen, 5 procent operationele kosten door bij de doorstorting van internationale rechten die we ontvingen na 1 december 2016. 

De tweede verdeling van rechten geïnd in het buitenland volgt in augustus 2024. 

Bekijk zeker onze verdelingskalender 2024 om te weten wanneer de volgende verdelingen van muziek- en audiovisuele rechten plaatsvinden. Ook de deadlines voor de aangifte van jouw opnames kan je via de kalender raadplegen. 

Nog vragen? 

Zit je nog met vragen over deze verdeling? Neem gerust contact op met je accountmanager. Je vindt hun gegevens terug via je online dossier in de PlayRight-portal, of je kunt een mail sturen naar members@playright.be.

sluiten

Inloggen Lid worden