Tom Geels en Alice Borgers winnaars van de PlayRight+ Prijs 2019

17 september 2019

Het Nationaal Instituut voor Podiumkunsten en audiovisuele technieken (INSAS) en het Instituut voor Broadcasting Arts (IAD) heben zich in 2018 aangesloten bij het initiatief van de PlayRight+ prijzen door een eerste prijs uit te reiken aan een van de studenten. Dit jaar, aan de start van het nieuwe academiejaar, kreeg een nieuwe afgestudeerde een PlayRight+ prijs overhandigd van maar liefst €500!

De pas afgestudeerde Master in Dramatische Kunst, Tom Geels mocht uit handen van de directeur van het INSAS de prijs in ontvangst nemen voor al het werk dat hij tijdens zijn studies heeft verzet.

Tom Geels is niet aan zijn proefstuk toe.

Hij was eerder al te zien in verschillende theaterstukken in Brussel en Wallonië. Daarnaast nam hij ook deel aan de bewerking van de roman ‘Peter Pan’ van J.M. Barrie, die werd opgevoerd in het Nationaal Theater Wallonië-Brussel.

Zijn docenten, die verantwoordelijk zijn voor de nominatie, kennen niks dan lof voor Tom Geels:

De jury koos ervoor om hulde te brengen aan het talent waarover Tom beschikt en het parcours dat hij aan de school heeft afgelegd. Zijn palet, dat hij is blijven verrijken, kent geen grenzen betreffende leeftijd noch geslacht. Van zeer oude heks die haar krachten verliest tot het gewonde kind, van het standbeeld dat tot leven komt tot de oude man die wordt achtergelaten in een verzorgingstehuis op Driekoningen, van de cabaretdanser tot Centraal-Europese polyfonie… overal past hij in thuis. Een stukje van Brel, een trekje van Magrit, een vinger van Brueghel, iets van Coppenole, een vleugje Castafiore: wanneer hij op het podium staat, heeft hij iets van hier over zich dat hij overstijgt om ons te vervoeren naar elders, naar zijn wereld.

Tom heeft een goed gevoel voor het ritme en de ‘ademhaling’ van een publiek, voor nauwkeurigheid die, met weinig, veel teweegbrengt.

Hij is ook gewoon een prachtige persoonlijkheid wiens aanwezigheid en poëzie we zeker gaan missen in ons dagelijkse leven, maar we zijn er zeker van dat we hem nog vaak zullen vinden op de planken of op het scherm.

Deel mogen uitmaken van een stukje van het parcours van zulke studenten is een voorrecht dat ervoor zorgt dat tijdelijke vermoeidheden van het lesgeven worden overstegen…

Andere school, nieuwe laureaat. Aan het IAD werd Alice Borgers, met haar Master Dramatische Kunst op zak, als winnaar van de PlayRight+ prijs geselecteerd door het onderwijsteam:

Alice is een geboren actrice. Ze heeft het geweldige vermogen om zich alles in te beelden en de volledige set, het team, alle mensen, eigenlijk gewoon de hele wereld, mee te nemen naar haar eigen wereld via een wervelwind van energie, intelligentie, blijheid. En vooral… ze doet zelf altijd alles met een glimlach….

Alice is een van die actrices aan wie een regisseur alles kan vragen, ze zal er staan. Of vraagt hij helemaal niets omdat hij zelf geen idee heeft, dan zal zij haar plaats zelf wel vinden. Die vindt ze altijd, Alice. Zij doet het altijd opnieuw. Ze acteert, met blijheid en plezier… Ze zoekt, en vindt.

Wil jij ook een prijs uitreiken aan jouw school? Aarzel niet om PlayRight+ te contacteren en stuur een mailtje naar plus@playright.be

De komende weken worden meer PlayRight+ prijzen uitgereikt. Wordt vervolgd! 😉

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden