Publicatie: Het Beleidsmemorandum van de uitvoerende artiest 2019

15 september 2019

Naar aanleiding van de verkiezingen in mei 2019, stelde PlayRight het memorandum van de uitvoerende artiest 2019 op.

Als muzikanten, dansers en acteurs, zijn de uitvoerende artiesten het gezicht van onze cultuur, en spelen zij dus een belangrijke rol in onze huidige maatschappij. Meer nog, in een land dat zo verdeeld is als België, zorgen cultuur en ontspanning  voor verbondenheid tussen mensen.

Het blijft echter heel moeilijk voor uitvoerende kunstenaars om een duurzame, professionele carrière te ontwikkelen, ondanks het bestaan van een wettelijk kader en de vrijheid om te kiezen voor een carrière als acteur, muzikant of danser. Hoewel onze artiesten over het algemeen alle kansen grijpen die ze krijgen, blijkt het toch nog steeds erg moeilijk om een fatsoenlijk inkomen te genereren uit hun artistieke activiteiten.

Daarom stelde PlayRight dit memorandum op, waarbij we focussen op de rol van de uitvoerende kunstenaar als cultureel werker en op de waarde van zijn werk. Het wordt tijd dat de debatten en discussies vertrekken vanuit het perspectief van professionele artiesten en proberen hun werk te ondersteunen, in plaats van te proberen de lasten van werkloze kunstenaars te verlichten.

De 15 onderbouwde aanbevelingen van dit beleidsmemorandum zijn gebaseerd op 3 belangrijke uitdagingen op het gebied van cultuur, werkgelegenheid, economie en internationalisering:

  • Loon naar werk
  • Recht op rechten
  • Kunstenaars kennen geen grenzen

Het volledige beleidsmemorandum kan u raadplegen en downloaden via deze pagina:

sluiten

Inloggen Lid worden