Audiovisuele rechten 2017-2018: Afsluitende verdeling van €3.685.500

22 juni 2023

De laatste verdeling van audiovisuele rechten voor de referentiejaren 2017-2018 zit er alweer op! PlayRight heeft een totaalbedrag van €3.685.499,65 verdeeld. Het gaat om de naburige rechten die voortkomen uit audiovisuele opnames die werden uitgezonden en/of geëxploiteerd tussen 2017 en 2018.

Als artiest (of vertegenwoordiger van een artiest) heb je nu nog zes maanden de tijd om ons te informeren over twijfels en vragen en om bezwaar of klacht in te dienen over deze verdeling

Eerste/afsluitende verdeling: hoe werkt het? 

PlayRight voert de verdeling van jouw rechten als acteur altijd in twee fases uit. Voor de audiovisuele rechten 2017-2018 keerde de vennootschap de eerste verdeling van rechten reeds uit in september 2020. 

De deadline voor de aangifte van de repertoires die rechten konden opleveren voor de referentiejaren 2017-2018 was 31 december 2022. 

Deze afsluitende verdeling voltooit de uitbetaling van naburige rechten voor acteurs voor dit referentiejaar. Het totale bedrag aan Belgische audiovisuele rechten 2017-2018 dat werd uitgekeerd aan acteurs komt nu dus op 4.337.733,25 euro. 

Hoe worden mijn rechten berekend? 

Voor deze verdeling en in overeenstemming met ons Algemeen Reglement, heeft de Raad van Bestuur de lijst vastgesteld van tv-zenders waarmee rekening wordt gehouden bij de berekening van je naburige rechten. Deze zenders moeten gericht zijn naar een Belgisch publiek. 

Aan elk audiovisueel werk dat voorkomt in de speellijsten wordt een bedrag aan rechten toegekend. Dit bedrag wordt bepaald op basis van de duur van het programma, het tijdstip van uitzending en het marktaandeel van de zender. Het totale bedrag dat uiteindelijk aan het werk wordt toegewezen, wordt vervolgens verdeeld onder de uitvoerende artiesten op basis van hun rol in de opname

Opgelet: muziek in audiovisueel

Muzikale prestaties in een audiovisuele opname leveren ook naburige rechten op. Met andere woorden, een muzikant kan ook aanspraak maken op audiovisuele rechten voor de aanwezigheid van zijn muziek in een bepaald werk, op voorwaarde dat de muzikale prestatie specifiek werd geleverd voor het audiovisuele werk in kwestie. 

Nog vragen? 

Als je nog vragen hebt, aarzel niet om je accountmanager te contacteren. Zijn of haar contactgegevens kan je terugvinden via je persoonlijke online portal

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden