Eerste verdeling van audiovisuele rechten 2017/2018: €612.880,65

23 september 2020

PlayRight heeft zonet een eerste verdeling uitgevoerd van audiovisuele rechten voor de werken die werden verspreid in België in 2017 en 2018. Deze eerste verdeling van rechten die gegenereerd werden tijdens deze referentiejaren bedraagt €612.880,65. De verdeling zal worden aangevuld met een tweede, afsluitende verdeling in 2023.

De vergoedingen die aan de basis liggen van deze rechten komen uit de privé-kopie en het leenrecht, die werden verzameld voor audiovisuele werken die in 2017 en 2018 in België werden uitgezonden en/of geëxploiteerd.

Eerste verdeling/ afsluitende verdeling: hoe werkt het?

PlayRight verdeelt jouw rechten in twee fasen: een eerste verdeling en vervolgens een tweede, afsluitende verdeling. De eerste verdeling van rechten bepaalt de deadline tot wanneer je de opnames kan aangeven die mogelijks rechten opleveren voor de referentiejaren 2017/2018. Na die deadline is het niet meer mogelijk om je prestaties voor de betreffende referentiejaren aan te geven. Een niet-aangegeven repertoire levert in dat geval geen naburige rechten op.

Picture 3

De verdeling wordt berekend op basis van je aangegeven repertoire in onze databank. Als je nog opnames wil aangeven voor deze periode, heb je daarvoor nog tot 31/12/2022 de tijd.

Hoe worden mijn rechten berekend en vervolgens verdeeld?

Voor deze verdeling en in overeenstemming met ons Algemeen Reglement, heeft de Raad van Bestuur de lijst vastgesteld van tv-zenders waarmee rekening wordt gehouden bij de berekening van je naburige rechten. Deze zenders moeten gericht zijn naar een Belgisch publiek.

Aan elk audiovisueel werk dat voorkomt in de speellijsten wordt een bedrag aan rechten toegekend. Dit bedrag wordt bepaald op basis van de duur van het programma, het tijdstip van uitzending en het marktaandeel van de zender. Het totale bedrag dat uiteindelijk aan het werk wordt toegewezen, wordt vervolgens verdeeld onder de uitvoerende artiesten op basis van hun rol in de opname.

OPGELET:

Muzikale prestaties in een audiovisuele opname leveren ook naburige rechten op. Met andere woorden, een muzikant kan ook aanspraak maken op audiovisuele rechten voor de aanwezigheid van zijn muziek in een bepaald werk, op voorwaarde dat de muzikale prestatie specifiek werd geleverd voor het audiovisuele werk in kwestie.

Vragen?

Aarzel niet om je Accountmanager te contacteren indien je vragen hebt over deze verdeling. Zijn of haar contactgegevens vind je terug in het linkerluik van je online portal.

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden