FUND BELGIAN MUSIC – NIEUWE PROJECTOPROEP

3 juni 2021

FundTheFutureOfMusic #Episode2

Fund Belgian Music, het steunfonds voor Belgische muzikanten, lanceert zijn tweede projectoproep. Ter herinnering, Fund Belgian Music is een gezamenlijk initiatief van Facir, Galm, Sabam for Culture en Playright+, met de steun van de Koning Boudewijnstichting. Via deze oproep wil het fonds nieuwe muziekopnames financieel ondersteunen.

Belgische muzikanten, zowel uitvoerders (solo, band of ensemble) als auteurs (componisten en tekstschrijvers) kunnen vanaf dinsdag 1 juni ondersteuning aanvragen om nieuwe muziek op te nemen. De Covid-19 pandemie creëerde een groot inkomensverlies bij vele Belgische muzikanten.

Als gevolg van de gezondheidsmaatregelen vielen de vergoedingen voor concerten nagenoeg helemaal weg en ook andere inkomsten kenden een grote terugval: auteursrechten, naburige rechten, fysieke verkoop, ….

Dit heeft niet alleen een gevolg op de korte termijn, maar het wordt voor muzikanten ook moeilijker om te investeren in nieuwe projecten. Men moet nu eenmaal een langetermijnplan uitstippelen, waarbij een financiële buffer noodzakelijk is om het creatie- en opnameproces te financieren.

Dit kwam duidelijk naar voren in de vele aanvragen die Fund Belgian Music ontving voor de eerste projectoproep in 2020. Met deze nieuwe oproep wil Fund Belgian Music het muzikale ecosysteem ondersteunen zodat nieuwe muziek en het talent van morgen niet verloren gaat.

Hoewel de culturele sector uitkijkt naar de heropening, is de situatie nog steeds zeer moeilijk. Om beter voorbereid te zijn op de terugkeer naar het werk en naar het publiek, moet nu kunnen worden geïnvesteerd in de opnames van nieuw materiaal. Fund Belgian Music wenst financiële steun te verlenen bij deze nieuwe stap naar de terugkeer van de Belgische muzikanten in het normale leven.

In juni 2020 werd het fonds gelanceerd naar aanleiding van de Coronacrisis. Het brengt middelen, passie en expertise samen om Belgische muzikanten, groot en klein, te ondersteunen bij de creatie, opname en release of promotie van hun muziek.

De eerste projectoproep richtte zich op relance-initiatieven van Belgische muzikanten die een verloren momentum nieuw leven wouden inblazen. Er werden 600 aanvragen ingediend voor een totaalbedrag van bijna 3,5 miljoen euro. Uiteindelijk werden 49 projecten geselecteerd, die steun ontvingen voor een totaalbedrag van 120 000 euro. Onder deze projecten vinden we bekende en minder bekende artiesten, jong en oud, uit het hele land en van verschillende genres.

Voor deze tweede projectoproep zal het Fund Belgian Music zich toespitsen op nieuwe muziekopnames voor wie het moeilijk heeft om te investeren in de toekomst.

Hoe kan ik steun aanvragen?

Een aanvraag kan ingediend worden via de website van Koning Boudewijnstichting tot 29 juni 2021.

De inhoud van de aanvraag moet de behoefte aan financiering aantonen, alsmede het plan om nieuwe muziek op te nemen. De release van ten minste één van de nummers moet plaatsvinden tussen 1 januari 2022 en 30 juni 2022.
Meer informatie over het inschrijvingsformulier en de selectiecriteria vindt u op de officiële websites van Fund Belgian Music (www.fundbelgianmusic.be) en de Koning Boudewijnstichting (www.kbs-frb.be).
Een steunaanvraag bedraagt maximum 7.500 euro. De financiële steun mag niet meer bedragen dan 30% van de kosten in verband met het project.

Hoe Fund Belgian Music steunen?

Fund Belgian Music wil zo veel mogelijk Belgische muzikanten ondersteunen via deze oproep. Sabam for Culture en Playright+ voorzien elk een basisfinanciering van €50.000 en BIMA (Belgian Independant Music Association) voegt hier alvast €10.000€ aan toe!

Verder rekent Fund Belgian Music op de steun van vrijgevige artiesten, fans, organisaties en bedrijven om een gezondere toekomst voor de Belgische muziek mogelijk te maken. Donaties zijn mogelijk op de website van de Koning Boudewijnstichting (vanaf 40€ is een belastingvermindering van 45% mogelijk).

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden