Verlenging PlayRight+ noodfonds, nieuwe Brusselse en Vlaamse premies en een aanpassing van de werkloosheidsregeling – Een update

20 juli 2020

Aangezien de voorzorgsmaatregelen die werden getroffen om de pandemie te bestrijden nog steeds van kracht zullen zijn deze zomer, heeft PlayRight besloten om de mogelijkheid om steun te vragen uit het PlayRight+ noodfonds te verlengen tijdens de maanden juli en augustus. 

Werd(en) één of meerdere van je activiteiten als professioneel uitvoerende kunstenaar in België geannuleerd vanwege COVID-19: opnames (studio, kortfilm, langspeelfilm, tv-productie, nasynchronisatie, dubbing), concerten, theatervoorstelling, dans-, circus-, of variété-opvoering? Dan kan je steun aanvragen bij het PlayRight+ noodfonds. De criteria en voorwaarden waaraan moet worden voldaan, kan je hier raadplegen:https://playright.be/noodfonds-kunstenaars/

Het principe blijft hetzelfde: het fonds wil een gedeeltelijke compensatie bieden voor het inkomstenverlies ten gevolge van de annulering van je activiteiten als professioneel uitvoerende kunstenaar in België en dat nu dus ook in de maanden juli en augustus. Aanvragen voor de maand juli zijn vanaf nu mogelijk, en je hebt tot 16 augustus 2020 om je aanvraag in te dienen: 

AANVRAAG INDIENEN VOOR JULI 2020

Via deze aanvraag kan je enkel een tussenkomst aanvragen voor geannuleerde opdrachten in de maand juli. Vergeet niet om iedere geannuleerde opdracht apart aan te geven en voor iedere opdracht de nodige bewijsstukken toe te voegen.

Nadat de deadline voor juli verstreken is, vanaf 17 augustus, zal je een aanvraag voor de maand augustus kunnen indienen. 

Brussel en Vlaanderen bieden een coronacultuurpremie van 1.500€ aan.

Het heeft lang geduurd, maar Brussel en Vlaanderen hebben dan toch de nodige middelen voorzien om cultuurwerkers (waaronder uitvoerende kunstenaars) een premie te bieden om deze periode die gepaard gaat met enorme inkomstenverliezen te overbruggen.

Beide premies zijn éénmalig en richten zich tot die cultuurwerkers die momenteel niet of onvoldoende kunnen genieten van de verschillende regionale en/of federale compensatiemaatregelen. Zowel de Vlaamse en de Brusselse premie is enkel toegankelijk voor natuurlijke personen.

Voor het ontvangen van de Vlaamse premie van 1.500€ moet je aantonen dat je in de eerste helft van 2020 actief werkte binnen de culturele sector en dat je totale bruto inkomen in de maanden april, mei en juni lager lag dan 4.877,16 euro. De aanvraag moet voor 31 augustus ingediend worden via de digitale applicatie op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Voor het ontvangen van de Brusselse premie moet je aantonen dat je tussen 13 maart 2019 en 13 maart 2020 professioneel actief was binnen de culturele sector en dat je in de periode 13 maart 2020 en 1 juni 2020 geen beroep kon doen op een overbruggingsrecht of op tijdelijke werkloosheid. Afhankelijk van je werkelijke inkomsten in deze periode bedraagt de premie een éénmalig forfaitair bedrag van 5001.000 of 1.500 euro. De aanvraag moet voor 16 augustus worden ingediend via de website van Actiris.

Ook de federale overheid voorziet maatregelen voor de culturele sector.

Na een wekenlang getouwtrek, keurde het Parlement op 9 juli dan toch de Wet tot verbetering van de toestand van werknemers in de culturele sector goed.

Met deze wet komt er duidelijkheid voor de freelance cultuurwerkers die ten gevolge van de bijzondere aard van hun activiteit geen toegang hadden tot de tijdelijke werkloosheid, geen beroep konden doen op het overbruggingsrecht als zelfstandige en ook niet konden terugvallen op een werkloosheidsuitkering.

De wet biedt deze werknemers een tijdelijke toegang tot werkloosheidsuitkeringen indien ze kunnen aantonen dat ze voor het intreden van de corona-maatregelen minstens 10 activiteiten als kunstenaar of technisch werknemer binnen de culturele sector hadden verricht. Dit recht vervalt op 1 januari 2021.

De wet biedt ook meer zekerheid aan zij die reeds als kunstenaar genieten van een werkloosheidsuitkering. Omdat de culturele sector door de huidige maatregelen tot stilstand werd gedwongen, wordt de regel waarbij het bedrag van je uitkering verminderd na een bepaalde periode tijdelijk geneutraliseerd en zal er door de RVA voor de periode 1 april 2020 tot 31 december 2020 geen rekening worden gehouden met inkomsten uit rechten om ontvangen werkloosheidsuitkeringen terug te vorderen.

Muzikant/muzikante? Ken je het Belgian Music Fund?

PlayRight+ is samen met Sabam for Culture, FACIR en GALM initiatiefnemer van het recent gelanceerde Belgian Music Fund. Dit fonds is volledig gewijd aan de Belgische muzieksector en heeft als doel deze te ondersteunen vanaf de creatie en productie tot de promotie, exploitatie en zelfs export van Belgische muziek.

Het Belgian Music Fund kan rekenen op de steun van talrijke bedrijven en individuen met een hart voor Belgische muziek. Wil je zelf ook een gift doen, dan kan dat –> hierzo <– Vanaf 40€ wordt je gift fiscaal aftrekbaar.

In augustus zal het fonds de eerste projectoproep lanceren, dus houdt zeker de website www.belgianmusicfund.be in de gaten.

Pay Performers polst naar jouw mening over jouw recht op een vergoeding voor online-exploitaties.

De corona-pandemie heeft het nog maar eens duidelijk gemaakt. De mens kan niet zonder cultuur. Terwijl de theaterhuizen, cinema’s en concertzalen tijdens de lockdown dicht gingen, bleven muzikanten en acteurs massaal aanwezig in het leven van eenieder. Streamingbedrijven als Netflix en Spotify zagen hun abonnees toenemen, maar voor de het merendeel van de muzikanten en acteurs die thuis moesten toekijken hoe hun sector keer op keer vergeten werd door iedere compensatiemaatregelen, brachten al die extra streams geen enkele bijkomende euro op. 

De corona-pandemie legde zo een reeds lang gekend probleem pijnlijk bloot. Het huidige model waarop internet-exploitanten van muziek en film draaien, moet veranderen.

Via deze anonieme bevraging polst #PayPerformers, een initiatief van belangenbehartigers van muzikanten en acteurs uit heel Europa, naar jouw mening over jouw recht om vergoed te worden voor de online-exploitaties van jouw prestaties. Neem zeker deel!

https://surveyhero.com/c/PayPerformers

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden