Heet van de naald: PlayRight maakt eerste verdeling van kabelrechten voor 1 miljoen euro

27 september 2023

PlayRight heeft voor het eerst naburige rechten verdeeld die voortkomen uit de kabelrechten. Het gaat om een bedrag van €1.028.092,42 voor de referentiejaren 2015-2022. Deze verdeling is niet alleen een financiële boost voor onze betrokken leden, maar ook het resultaat van onderhandelingen om de rechten van acteurs en muzikanten in België te versterken. 

Wat zijn kabelrechten? 

Sinds 2015 hebben uitvoerende kunstenaars recht op een vergoeding voor de doorgifte van hun artistieke prestaties op televisie via de kabel. Sinds 2019 geldt dit recht ook in het geval dat hun prestaties worden uitgezonden via de directe injectie. Sinds 2022 breidt een nieuwe wet dit recht nog uit tot elke doorgifte via eender welk ander medium dan de kabel. Er geldt verplicht collectief beheer van deze vergoedingsrechten. 

Met andere woorden: ongeacht de middelen die gebruikt worden om artistieke prestaties op televisie uit te zenden, hebben uitvoerende kunstenaars een niet-overdraagbaar vergoedingsrecht waarvan zij geen afstand kunnen doen. 

Met “doorgifte via andere technische middelen dan de kabel” verwijst de wetgever naar de gelijktijdige/live doorgifte binnen een tv- of radioprogramma die wordt uitgevoerd door een andere partij dan de omroep, hetzij via satelliet, DVB-T, IPTV-netwerken of mobiele netwerken. De wet omvat ook livestreaming via het internet, op voorwaarde dat die plaatsvindt in een gecontroleerde en beveiligde omgeving voor geautoriseerde gebruikers. Opgelet: de originele uitzending door de omroep mag niet online gemaakt zijn om in aanmerking te komen. Online-uitzendingen “on demand”, uitgesteld kijken of streaming zijn daarentegen uitgesloten. 

Waarop is de verdeling gebaseerd? 

PlayRight heeft met de Belgische kabeldistributeurs akkoorden onderhandeld voor de artistieke prestaties van uitvoerende kunstenaars die zij via de kabel uitzenden. Daardoor kunnen wij vandaag een eerste verdeling maken. 

Voor deze verdeling baseerden we ons op de lijsten van tv-zenders die de Raad van Bestuur heeft vastgelegd. De lijst met zenders wordt weergegeven per referentiejaar

De rechten voor een audiovisueel werk kunnen voortkomen uit: een prestatie in een audiovisuele opname, dubbing en nasynchronisatie en/of een muzikale prestatie binnen een audiovisuele opname (‘muziek in audiovisueel’). 

Deadline gemist? 

Voor deze referentiejaren zal er nog een aanvullende verdeling in 2024/2025 en een laatste, afsluitende verdeling in 2026 plaatsvinden. De uiterste deadline om je repertoire aan te geven is 31 december 2025

Is er nog iets onduidelijk? Neem dan contact op met je accountmanager of stuur een mail naar members@playright.be

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden