Muziek 2016: afsluitende verdeling van rechten wordt afgeklopt op €6,7 miljoen

29 april 2020

PlayRight heeft zojuist de afsluitende verdeling uitgevoerd van rechten die voortkomen uit muziekopnames die werden uitgezonden en geëxploiteerd in België in 2016. Deze afsluitende verdeling, die vroeger plaatsvindt dan voorzien, bedraagt €6,7 miljoen en sluit de verdeling van naburige rechten af voor het referentiejaar 2016.

De verdeling van naburige rechten voor muziek die werd uitgezonden en/of geëxploiteerd in België in 2016 is nu definitief afgesloten. Deze verdeling van €6,7 miljoen voor muzikanten was oorspronkelijk gepland voor eind mei 2020, maar PlayRight besloot de verdeling eerder door te voeren om zo artiesten, die het gezien de huidige omstandigheden (COVID-19) goed kunnen gebruiken, een duwtje in de rug te geven. Deze afsluitende verdeling volgt op een eerste verdeling van €3.460.000 die werd uitbetaald in november 2017. Als artiest (of vertegenwoordiger van een artiest) heb je nu nog zes maanden de tijd om ons te informeren over twijfels en vragen en om bezwaar of klacht in te dienen betreffende deze verdeling.

De vergoedingen die aan de basis liggen van deze rechten komen voort uit de billijke vergoeding, privé-kopie en het leenrecht. Deze vergoedingen werden verzameld als compensatie voor muziekopnames die werden uitgezonden en/of geëxploiteerd in België in 2016.

Eerste/afsluitende verdeling: hoe werkt het?

PlayRight voert de verdeling van jouw rechten als muzikant altijd in twee fases uit. Voor Muziek 2016 keerde de vennootschap de eerste verdeling aan rechten reeds uit in november 2017. De deadline voor de aangifte van de repertoires die rechten kunnen opleveren voor het referentiejaar 2016 was 31 december 2019.

Deze afsluitende verdeling volgt dus op de eerste verdeling van muziekrechten 2016 en voltooit de uitbetaling van naburige rechten voor muzikanten voor dit referentiejaar. Het totale bedrag aan Belgische muziekrechten 2016 dat werd uitgekeerd aan muzikanten komt nu dus op €10,1 miljoen.

Hoe worden mijn rechten berekend?

Voor elke verdeling van jouw rechten als muzikant op het Belgisch grondgebied, koppelt PlayRight de aangegeven repertoires met:

  • De speellijsten van radiozenders en de luistercijfers;
  • De Ultratop-verkoopslijsten.

Radiozenders waarvan de speellijsten in aanmerking werden genomen in 2016:

Wanneer vindt de volgende verdeling van mijn rechten plaats?

PlayRight stelt elk jaar een verdelingskalender op die je kan terugvinden via de volgende link: https://playright.be/verdelingskalender/

De eerstvolgende verdeling betreft audiovisuele rechten 2013 en is ook een afsluitende verdeling. Hoewel deze verdeling oorspronkelijk gepland stond voor juli 2020, zal PlayRight de verdeling naar alle waarschijnlijkheid ook vroeger doorvoeren.

Nog vragen?

Indien je nog vragen hebt, aarzel niet om je Accountmanager te contacteren. Zijn of haar contactgegevens kan je terugvinden via je persoonlijke online portal.

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden