Online prestaties : eindelijk een eerlijke vergoeding voor de uitvoerende artiesten

2 juni 2022

[Geactualiseerd op 16 juni 2022] Afgelopen maart maakte PlayRight bekend dat de uitvoerende kunstenaars gegarandeerd een vergoeding zullen krijgen voor het online gebruik  van hun prestaties. De wet werd vandaag goedgekeurd in de Kamer.

Context: Deze nieuwe wet kadert in de omzetting van de Europese richtlijn van 17 april 2019 inzake auteursrechten en naburige rechten in de digitale eengemaakte markt (de zogenaamde DSM-Richtlijn).

Sinds oktober 2021 hebben verschillende artiesten een petitie gelanceerd waarin ze een eerlijke en evenredige vergoeding eisen voor het gebruik van hun prestaties online. Vervolgens spoorde PlayRight de Belgische regering meermaals aan om deze kans te grijpen om echte verandering teweeg te brengen en de rechten van de artiesten te versterken.

Intussen heeft een nieuwe wet het daglicht gezien. Deze introduceert het volgende:

  • Een nieuw niet-overdraagbaar vergoedingsrecht voor artiesten voor het gebruik van hun prestaties op online platformen voor het delen van content. Dit nieuwe recht op vergoeding beperkt zich tot een compensatie voor prestaties die op online platformen voor het delen van content door gebruikers werden geüpload, zoals Facebook, YouTube, TikTok en Twitch.
  • Een nieuw niet-overdraagbaar vergoedingsrecht voor artiesten voor het gebruik van hun prestaties op commerciële streamingplatformen. Dit recht op vergoeding is bedoeld om muzikanten en acteurs te vergoeden voor het online gebruik van hun prestaties en richt zich op platformen zoals, onder andere,  Spotify, Netflix, Deezer, Apple TV of Music.

Deze rechten op vergoeding zijn onderworpen aan een verplicht collectief beheer.

De wet werd vandaag goedgekeurd tijdens een plenaire zitting in de Kamer.

PlayRight is enorm verheugd met deze wet. Onze beheersmaatschappij kan nu eindelijk beginnen onderhandelen met de online platforms over een eerlijke vergoeding voor alle uitvoerende artiesten!

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden