AUDIOVISUELE RECHTEN 2016: AFSLUITENDE VERDELING VAN €2.078.458 €

15 juni 2022

De audiovisuele rechten voor het referentiejaar 2016 zijn afgesloten. Na een eerste en aanvullende verdeling, heeft PlayRight nu de laatste verdeling uitgevoerd van rechten die voortkomen uit audiovisuele opnames die werden uitgezonden en/of geëxploiteerd in België in 2016. Het bedrag dat we deze keer mochten verdelen onder onze aangesloten acteurs en actrices? €2.078.458

Een nieuwe verdeling van rechten dit jaar. PlayRight heeft zonet €2.078.458  aannaburige rechten verdeeld, voortkomend uit audiovisueel werk dat werd verspreid en/of geëxploiteerd in België in 2016. Dit is een afsluitende verdeling. Het is dus niet meer mogelijk om je repertoire voor dit referentiejaar aan te geven.

Deze laatste, afsluitende verdeling volgt op een eerste verdeling van €286.000 die werd uitbetaald in 2019 en een tweede, aanvullende verdeling (nieuw!) in 2020.

Als artiest (of vertegenwoordiger van een artiest), heb je nu nog zes maanden de tijd om ons te informeren over mogelijke twijfels of vragen, of om klacht in te dienen betreffende deze verdeling.

De vergoedingen die aan de basis liggen van deze rechten komen voort uit de privé-kopie en het leenrecht.

EERSTE/AFSLUITENDE VERDELING: HOE WERKT HET?

PlayRight voert de verdeling van jouw rechten als acteur/actrice altijd in twee fases uit. Voor Audiovisueel 2016 keerde de vennootschap de eerste verdeling aan naburige rechten reeds uit in 2019. Daarop volgde voor het eerst in onze geschiedenis een aanvullende verdeling in 2020. De deadline van de repertoires die rechten konden opleveren voor het referentiejaar 2016 was 31 December 2021.

Deze afsluitende verdeling voltooit de uitbetaling van naburige rechten voor dit referentiejaar. Het totale bedrag aan audiovisuele rechten in België voor het referentiejaar 2016 is nu bijna 2.400.000.

HOE WORDEN MIJN RECHTEN BEREKEND?

Om je rechten betreffende audiovisuele prestaties te berekenen wordt aan elk audiovisueel werk dat voorkomt in de speellijsten een bedrag aan rechten toegekend.

Dit bedrag wordt bepaald op basis van:

  • de duur van het programma,
  • het tijdstip van uitzending
  • en het marktaandeel van de zender.

Het globale bedrag dat toegekend is aan het werk, wordt vervolgens verdeeld onder de uitvoerende kunstenaars, op basis van de rol die ze speelden in deze opname.

Voor deze verdeling heeft de Raad van Bestuur de lijst vastgesteld van tv-zenders waarmee rekening wordt gehouden bij de berekening alsook de minimumkijkcijfers die elk audiovisueel programma moet hebben, in overeenstemming met ons Algemeen Reglement. Tv-zenders waarvan de programma’s in aanmerking genomen worden voor de afsluitende verdeling:

WANNEER VINDT DE VOLGENDE VERDELING VAN MIJN (AUDIOVISUELE) RECHTEN PLAATS?

Ieder jaar stelt PlayRight een verdelingskalender op die je kan terugvinden via de volgende link: https://playright.be/verdelingskalender/

De eerstvolgende verdeling van audiovisuele rechten betreft de referentiejaren 2020-2021 en vindt plaats in september 2022.

NOG VRAGEN?

Indien je nog vragen hebt, aarzel niet om je Accountmanager te contacteren. Zijn of haar contactgegevens kan je terugvinden via je persoonlijke online portal.

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden