Audiovisuele rechten 2016: eerste verdeling van €286.000

16 oktober 2019

PlayRight heeft zonet een deel van de audiovisuele rechten verdeeld voor de werken die verspreid werden in België in 2016. Deze eerste verdeling van rechten van dit “referentiejaar” (jaar van verspreiding) bedraagt in totaal €286.000, een bedrag dat zal worden aangevuld met een laatste verdeling op het moment van de sluiting van deze rechten in 2021.

De vergoedingen die aan de basis liggen van deze rechten komen uit de privé-kopie en het leenrecht, die werden verzameld voor audiovisuele werken die in 2016 in België werden uitgezonden en/of geëxploiteerd.

Eerste verdeling/ afsluitende verdeling: hoe werkt het?

PlayRight verdeelt jouw rechten in twee fasen: een eerste verdeling en vervolgens een afsluitende verdeling. Tussen deze twee verdelingen in, stelt PlayRight een deadline vast voor dewelke jij je prestaties moet aangeven die mogelijk rechten opleveren voor het referentiejaar 2016.

Deze verdeling wordt berekend op basis van je aangegeven repertoire in onze databank. Als je nog opnames wil aangeven voor deze periode, heb je nog tijd tot 31/12/2021.

Hoe worden mijn rechten berekend en vervolgens verdeeld?

Voor deze verdeling en in overeenstemming met ons Algemeen Reglement, heeft de Raad van Bestuur de lijst vastgesteld van tv-zenders waarmee rekening wordt gehouden bij de berekening. Deze zenders moeten gericht zijn naar een Belgisch publiek.

Goed om te weten: PlayRight vertrouwt op leveranciers om de speellijsten van de geselecteerde zenders te ontvangen, waardoor we deze gegevens niet altijd op tijd binnenkrijgen. Deze lijst met zenders is dus niet definitief en zal worden aangevuld tijdens de afsluitende verdeling.

Aan elk audiovisueel werk dat voorkomt in de speellijsten wordt een bedrag aan rechten toegekend. Dit bedrag wordt bepaald op basis van de duur van het programma, het tijdstip van uitzending en het marktaandeel van de zender. Het totale bedrag dat uiteindelijk aan het werk wordt toegewezen, wordt vervolgens verdeeld onder de uitvoerende artiesten op basis van hun rol in de opname.

OPGELET:

Muzikale prestaties in een audiovisuele opname leveren ook naburige rechten op. Met andere woorden, een muzikant kan ook aanspraak maken op audiovisuele rechten voor de aanwezigheid van zijn muziek in een bepaald werk, op voorwaarde dat de muzikale prestatie specifiek werd geleverd voor het audiovisuele werk in kwestie.

Vragen?

Aarzel niet om je Accountmanager te contacteren indien je vragen hebt over deze verdeling. Zijn of haar contactgegevens vind je terug in het linkerluik van je online portal.

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden