Audiovisuele rechten 2019: afsluitende verdeling van 2,045 miljoen euro 

20 juni 2024

De laatste verdeling van audiovisuele rechten voor het referentiejaar 2019 zit er alweer op! PlayRight heeft een totaalbedrag van € 2 045 253,71 verdeeld. Het gaat om de naburige rechten die voortkomen uit audiovisuele opnames die werden uitgezonden en/of geëxploiteerd in 2019. 

Als artiest (of vertegenwoordiger van een artiest) heb je nu nog zes maanden de tijd om ons te informeren over twijfels en vragen en om bezwaar of klacht in te dienen over deze verdeling.  

Eerste/afsluitende verdeling: hoe werkt het?  

PlayRight voert de verdeling van jouw rechten als acteur altijd in twee fases uit. Voor de audiovisuele rechten 2019 keerde de vennootschap de eerste verdeling van rechten reeds uit in september 2021. 

De deadline voor de aangifte van de repertoires die rechten konden opleveren voor de referentiejaren 2019 was 31 december 2023. 

Deze afsluitende verdeling voltooit de uitbetaling van naburige rechten voor acteurs voor dit referentiejaar. Het totale bedrag aan Belgische audiovisuele rechten 2019 dat werd uitgekeerd aan acteurs komt nu dus op € 2.320.000. 

Hoe worden mijn rechten berekend?  

Voor deze verdeling en in overeenstemming met ons Algemeen Reglement, heeft de Raad van Bestuur de lijst vastgesteld van tv-zenders waarmee rekening wordt gehouden bij de berekening van je naburige rechten. Deze zenders moeten gericht zijn naar een Belgisch publiek. 
 

Aan elk audiovisueel werk dat voorkomt in de speellijsten wordt een bedrag aan rechten toegekend. Dit bedrag wordt bepaald op basis van de duur van het programma, het tijdstip van uitzending en het marktaandeel van de zender. Het totale bedrag dat uiteindelijk aan het werk wordt toegewezen, wordt vervolgens verdeeld onder de uitvoerende artiesten op basis van hun rol in de opname.  

Opgelet: muziek in audiovisueel 

Muzikale prestaties in een audiovisuele opname leveren ook naburige rechten op. Met andere woorden, een muzikant kan ook aanspraak maken op audiovisuele rechten voor de aanwezigheid van zijn muziek in een bepaald werk, op voorwaarde dat de muzikale prestatie specifiek werd geleverd voor het audiovisuele werk in kwestie.  

Nog vragen? 

Als je nog vragen hebt, aarzel niet om je accountmanager te contacteren. Zijn of haar contactgegevens kan je terugvinden via je persoonlijke online portal

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden