EERSTE VERDELING AUDIVISUELE RECHTEN 2019: €275.000

23 september 2021

PlayRight heeft de eerste verdeling doorgevoerd van audiovisuele rechten voor de opnames die werden verspreid in België in 2019. We verdeelden maar liefst €275.000 onder onze acteurs en actrices! De audiovisuele rechten 2019 zullen worden afgesloten met een tweede, afsluitende verdeling in 2024.

De vergoedingen die aan de basis liggen van deze rechten komen uit de privé-kopie en het leenrecht.

EERSTE/AFSLUITENDE VERDELING: HOE WERKT HET?

PlayRight verdeelt je rechten voor een referentiejaar in twee stappen: een eerste verdeling en een afsluitende verdeling.

De eerste verdeling van rechten bepaalt de deadline voor aangifte van de opnames die mogelijks rechten opleveren voor het referentiejaar 2019. Na die deadline is het niet meer mogelijk om je prestaties voor dat betreffende referentiejaar aan te geven. Een niet-aangegeven repertoire levert in dat geval geen naburige rechten op.

De verdeling wordt berekend op basis van je aangegeven repertoire in onze databank. Als je nog opnames wil aangeven voor deze periode, heb je daarvoor nog tot 31/12/2023 de tijd.

HOE WORDEN MIJN RECHTEN BEREKEND & VERVOLGENS VERDEELD?

Om je rechten betreffende audiovisuele prestaties te berekenen, aan elk audiovisueel werk dat voorkomt in de speellijsten wordt een bedrag aan rechten toegekend.

Dit bedrag wordt bepaald op basis van:

  • de duur van het programma,
  • het tijdstip van uitzending
  • en het marktaandeel van de zender.

Het totale bedrag dat uiteindelijk aan het werk wordt toegewezen, wordt vervolgens verdeeld onder de uitvoerende artiesten op basis van hun rol in de opname.

Hou er rekening mee dat, vanaf deze eerste verdeling van audiovisuele rechten gegenereerd in 2019, er slechts twee rollen zijn die kunnen worden toegeschreven aan je uitvoering (daarvoor bood PlayRight drie rolkeuzes). Deze wijziging werd doorgevoerd naar aanleiding van een nieuw reglement dat werd aangenomen.

Voor deze verdeling heeft de Raad van Bestuur een lijst van geselecteerde zenders opgesteld, alsook een minimaal te behalen kijkcijfer voor elk tv-programma.

Tv-zenders waarvan de programma’s in aanmerking genomen worden voor de afsluitende verdeling:

OPGELET:

Muzikale prestaties in een audiovisuele opname leveren ook naburige rechten op. Met andere woorden, een muzikant kan ook aanspraak maken op audiovisuele rechten voor de aanwezigheid van zijn muziek in een bepaald werk, op voorwaarde dat de muzikale prestatie specifiek werd geleverd voor het audiovisuele werk in kwestie.

WANNEER VINDT DE VOLGENDE VERDELING VAN MIJN (AUDIOVISUELE) RECHTEN PLAATS?

Ieder jaar stelt PlayRight een verdelingskalender op die je kan terugvinden via de volgende link: https://playright.be/verdelingskalender/

De volgende verdeling van audiovisuele rechten zal plaatsvinden in 2022.

VRAGEN?

Aarzel niet om je Accountmanager te contacteren indien je vragen hebt over deze verdeling. Zijn of haar contactgegevens vind je terug in het linkerluik van je online portal.

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden