Muzikale prestaties: hoe geef ik aan dat ik verschillende instrumenten speel in een opname?

29 mei 2020

Een uitvoerende artiest kan slechts in één enkele rolcategorie en slechts één keer per rolcategorie voorkomen:

  • A. Hoofdartiest – Kunstenaarscontract, degene die een contract heeft met de producer, de kunstenaar die royalty’s ontvangt (15 punten);
  • B. Dirigent van een orkest, koor of een bigband (15 punten). Met ‘dirigent’ wordt de uitvoerende kunstenaar bedoeld die verantwoordelijk is voor de coördinatie van een groep van andere uitvoerende kunstenaars die minstens 12 leden telt, en dit op het moment zelf van de (opname van) de uitvoering;
  • Contract als sessiemuzikant (5 punten per instrumentengroep).

Als muzikant(e) speel je mogelijks verschillende instrumenten in een opname. Wanneer jij je muzikale prestaties aangeeft, moet je er dus op letten dat je alle instrumenten aangeeft die je speelt per nummer.

Het is namelijk zo dat het aantal instrumenten dat je speelt in een opname in aanmerking wordt genomen bij de toekomstige berekening van jouw rechten. Het stelt PlayRight ook in staat om zoveel mogelijk informatie te verzamelen om je rechten te claimen bij gelijkaardige beheersvennootschappen in het buitenland. Met andere woorden, hoe completer je repertoire, hoe beter je rechten worden verdeeld.

 Je krijgt 5 punten per prestatie, elk behorend tot een andere groep uit de volgende 7 groepen: keyboards, strijkinstrumenten, blaasinstrumenten, percussie, gestemde percussie, mechanische instrumenten en vocaal, met een maximum van 3 instrumenten (of een totaal van maximaal 15 punten). Ook zang wordt beschouwd als een instrument. Merk op dat 30% van de rechten die een opname in België genereert is voorbehouden aan de hoofdartiest.

De volledige lijst met instrumenten per groep is beschikbaar via jouw online portal in alle aangifteformulieren betreffende muzikale uitvoeringen (muziek en muziek in audiovisueel). Deze indeling en de instrumentengroepen zijn gebaseerd op de SCAPR Data Exchange Guidelines. Deze SDEG-richtlijnen zijn afkomstig van SCAPR, de internationale organisatie die de beheersvennootschappen voor de naburige rechten van uitvoerende kunstenaars verenigt.

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden