PlayRight+ prijsuitreiking Conservatorium Antwerpen 2021: 3 winnaars!

29 juni 2021

Nieuwe prijsuitreiking van de PlayRight+ prijzen 2021 aan het Conservatorium van Antwerpen! Voor het derde jaar op rij mochten drie verdienstelijke winnaars uit de drie departementen (Muziek, Dans & Drama) de mooie prijs van €500 mee naar huis nemen. Wie won dit jaar?

Na het Conservatorium van Brussel (maart 2021) was het de beurt aan het Conservatorium van Antwerpen. Zoals elk jaar kozen de docenten en departementshoofden van het departement Dans, Drama en Muziek telkens één (afgestudeerde of afstuderende) student die gedurende zijn/haar traject uitzonderlijke prestaties heeft neergezet als uitvoerende artiest.

Door de Covid-maatregelen vond de prijsuitreiking in beperkte kring plaats, maar desalniettemin kregen de winnaars een verdienstelijke hulde. Via een clip of filmpje werd het werk waarvoor ze bekroond werden gepresenteerd.

DE WINNAARS?

DEPARTEMENT MUZIEK (JAZZ): KLAAS DE SOMER

Dat Klaas De Somer (27) niet zomaar een artiest is van duizend in een dozijn, heeft zijn royale loopbaan als drummer al uitvoerig bewezen. Op driejarige leeftijd kreeg hij zijn eerste drumstel van zijn ouders. Na zijn vader (Kris De Bruyne) vaak vergezeld te hebben op tournee, mocht hij op twaalfjarige leeftijd ook zelf regelmatig enkele nummers meespelen als ‘special guest’. Op veertienjarige leeftijd besloot hij dat hij zijn eigen weg wou inslaan en beroepsmuzikant worden in dienst van verschillende artiesten in uiteenlopende genre’s. 

Hij volgde de ene muzikale opleiding na de andere: muziekschool aan de Ma’Go (Antwerpen), kunstonderwijs aan het Kunsthumaniora Antwerpen, een Bachelor Jazz aan het Conservatorium van Amsterdam en tot slot besloot hij in 2018 zijn studies af te ronden bij o.a. Stéphane Galland & Teun Verbruggen aan het Conservatorium van Antwerpen, zijn thuisstad.

In tussentijd kwam hij in contact met rapper Tourist Lemc, muzikale duizendpoot Pomrad en Balthazar-frontman Jinte Deprez, alias J. Bernardt. Hierop volgde een periode van intensief touren. Hij speelde op twee jaar tijd meer dan 200 concerten in 25 landen, speelde verschillende malen in de Antwerpse Lotto Arena en in het Sportpaleis, en betrad de grootste festivalpodia van België. Hieruit volgden dan weer samenwerkingen met Faces On TV en Eefje De Visser

Hieruit ontstonden onder andere de projecten Stellar Legions, Cobalt trio, een concert met het Evergreen 5tet in samenwerking met Amerikaanse trompettist Ambrose Akinmusire op het hoofdpodium van Jazz Middelheim (2019), en een samenwerking met zijn vriendin / choreografe, Zoë Demoustier, in de dansvoorstelling ‘Regarding the Pain of Others’. In 2020 behaalde hij in Antwerpen zijn masterdiploma met grote onderscheiding.

Zijn docent, Stéphane Galland, over Klaas:

“I remember that when he first entered the school, he was looking for motivation and direction. He found both very quickly and started working hard on new projects. Every lesson, he seemed more motivated. Klaas has a very strong will, and he is both extremely humble, and a real “fighter”. He is very talented, dedicated, and serious; a hard-working drummer who loves challenges and who’s always keen to learn new stuff.”

Docent Teun Verbruggen voegde daar nog aan toe dat Klaas beschikt over een uitzonderlijke instrumentbeheersing en op een jaar tijd enorm gegroeid is door meer na te denken over zijn plaats in de sound en de band.

Klaas De Somer is drummer bij onder andere Tourist Lemc, Eefje De Visser, Selah Sue, J. Bernardt, Faces On TV, Stellar Legions en Pomrad. Bij Tourist Lemc is hij ook Musical Director van de band.

Daarnaast focust hij zich vooral op zijn persoonlijke ontwikkeling als muzikant en geeft hij privélessen.

DEPARTEMENT DRAMA (KLEINKUNST): FIEN VAN DER AA

Fien is een actrice/performer,  zangeres en muzikante. Ze speelt drums, toetsen en heeft zich onderlegd in verschillende  muzieksoftware programma’s  die ze gebruikt om te creëren (Logic) en om nummers live uit te voeren (Ableton).  Een combinatie van al deze  kwaliteiten waren reeds te bewonderen in haar soloproject ‘God is a Dj’ dat zij concipieerde en uitvoerde met een uitgebalanceerde mengeling van ernst en schaamteloze zelf-relativerende humor in haar tweede jaar van de opleiding.

Daarnaast ging ze verscheidene artistieke samenwerkingen aan bij, onder andere, theaterhuis FroeFroe waar ze mede de voorstelling ‘Odyssee’ componeerde en optrad als zangeres/muzikante, actrice én poppenspeelster. Daarnaast maakt ze deel uit van de groep poppenspelers die werkt aan de Instagramvoorstelling ‘MERKBET’ en zal ze in juli meedoen in de voorstelling ‘Diva’, beiden van FroeFroe.

Patricia Beijsens, Coördinatrice afstudeerrichting Kleinkunst over Fien:

“Fien onderscheidde zich tijdens haar studieloopbaan aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen,  opleiding Drama, afstudeerrichting Kleinkunst door haar aanstekelijke gretigheid en motivatie, artistieke verbeelding,  toegewijde honger naar vakmanschap en vooral haar veelzijdigheid op creatief vlak als uitvoerster van zowel eigen materiaal als bestaand materiaal”

Tot slot is Fien mede-initiatiefneemster van een nieuwe vrouwenband met de naam BLOND, waar ze samen met twee andere studentes Kleinkunst,  Linde Notenbaert en Caitlin Talbut, Nederlandstalige elektronische pop maakt en brengt. Een eerste single met videoclip werd in mei gelanceerd. Voor haar Masterproef presenteert ze een liveconcert met BLOND met een mix van film, muziek en theater. Er wordt gewerkt aan in totaal 4 videoclips die samen een kortfilm vormen die eveneens te zien zullen zijn op YouTube.  BLOND werd gevraagd door het jong collectief Moneymakers (afgestudeerden Drama,  LUCA, Leuven) om de muziek te verzorgen voor hun productie ‘Hysteria’.

DEPARTEMENT DANS: ANNE-LISE BREVERS

Binnen het departement Dans, was het de knappe studente Anne-Lise Brevers die met de pluimen mocht gaan lopen. Ze is tevens een van de eerste studenten die de nieuwe Master Dans volgde die in 2019 van start ging.

Opleidingshoofd Dans, Annouk Vanmoorsel:

“Anne-Lise Brevers heeft als danseres een bijzonder eigenzinnig parcours afgelegd. Haar volharding en gedrevenheid in combinatie met een bijzondere artisitieke taal maken haar tot een erg gewaardeerd student in deze nieuwe Master Dans. Zij zal behoren tot de eerste lichting afgestudeerden. Wij zijn trots op wat ze tot nu toe bereikt heeft en kijken uit naar haar toekomstig werk!”

sluiten

Inloggen Lid worden