Eerste PlayRight+ prijzen van 2020 gaan naar Sylvie Erauw, Bjarne Devolder & Pjotr Nuyts (Conservatorium Antwerpen)

6 maart 2020

De eerste PlayRight+ prijzen van 2020 werden uitgereikt. Drie studenten uit drie verschillende afdelingen (Muziek, Drama & Dans) aan het Conservatorium van Antwerpen mochten €500 mee naar huis nemen. Wie de waardige winnaars zijn?

Op vrijdag 6 maart werd voor tweede jaar op rij een speciale ceremonie georganiseerd voor de drie laureaten van de PlayRight+ prijzen 2020 aan het Conservatorium van Antwerpen. De ceremonie werd vormgegeven door de winnaars zelf; elke winnaar werd met lovende woorden geïntroduceerd, waarna ze alle drie een deel van hun werk opvoerden of lieten zien.

Zoals bij elke PlayRight+ uitreiking aan een universiteit of hogeschool, was het ook nu volledig aan het team van docenten van de verschillende departementen om de winnaars te selecteren, gebaseerd op een aantal criteria die zij belangrijk vinden. De enige vereiste is wel dat de student wordt gekozen op basis van zijn of haar kwaliteiten als uitvoerende artiest, voor de rest laat PlayRight hier complete keuzevrijheid.

Er werden, achtereenvolgens, drie prijzen uitgereikt, één binnen elke afdeling: Muziek, Drama en Dans. De drie laureaten kregen de mooie prijs van €500 voor hun verdienstelijke prestaties doorheen hun academische carrière.

Afdeling Muziek: Sylvie Erauw (Master Percussie)

Opleidingshoofd Muziek Klassiek, Inge Simoens, over Sylvie Erauw:

In 2013 startte Sylvie haar opleiding aan het conservatorium. Al snel ontpopt ze zich als virtuoos op melodisch slagwerk, zo treedt ze meermaals op als solist met het Percussie-Ensemble (o.a. tijdens Klara in de Singel). Ook toerde ze door Italië als soliste met het Jeugd en Muziek Orkest Antwerpen en werd ze laureate van de ‘Italy Percussion competition’. 

Ook als orkestmuzikant laat ze zich snel onderscheiden; tijdens haar opleiding wordt ze dan ook een gegeerd freelancer. Zo werkt ze samen met het Nationaal Orkest van Belgie, de Vlaamse Opera, het Symfonieorkest van de Munt, Antwerp Symphony Orchestra, het Brussels Jazz Orchestra, I Solisti… 

Daarnaast beoefent ze kamermuziek met het percussiekwartet AkroPercu, waarin ze al schitterde op het Festival D’Avignon als het kamermuziekduo ‘Solar’ waar ze deel van uitmaakt samen met fluitiste en piccolospeelster Ester Esteban Solana. Sylvie is vast geëngageerd als percussioniste in het de muziekkapel van de Belgische Marine. 

In 2018-19 behaalde ze haar Masterdiploma Muziek / Percussie met de grootste onderscheiding en dit jaar ze ze ook haar lerarendiploma Muziek behalen. Sylvie is een teamplayer, is sociaal geëngageerd en overall getalenteerd.

Afdeling Drama: Bjarne Devolder (Master Acteren)

(Foto: John William Watson)

Coördinator acteren en docent, Clara Van den Broek, over Bjarne Devolder:

Vanuit de opleiding drama nomineren we graag masterstudent Bjarne Devolder.
Hij onderscheidde zich tijdens zijn schoolloopbaan aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, opleiding Drama, afstudeerrichting Acteren, door zijn vakmanschap, originaliteit, inspiratie en werkethiek.
Ook zijn debuut in het professionele theater- en filmveld verliep niet onopgemerkt.
De Standaard-journalist Filip Thielens blokletterde: “Onthoud deze naam”, naar aanleiding van Bjarnes afstudeervoorstelling ‘Mijn Volk’ (2019). Filmrecensent Ward Verrijcken schreef: “Toptalent, de nieuwe Mathias Schoenaerts”, naar aanleiding van Bjarnes verschijning in de langspeelfilm ‘Bastaard’ (2019) van Mathieu Mortelmans.
Later dit jaar zien we hem aan het werk in de langspeelfilm ‘Rookie’ van Lieven Van Baele.
Bjarne vond ook snel zijn weg naar een theatergezelschap: vanaf 2020 wordt hij opgenomen binnen het collectief SKaGeN. Bjarnes voorstelling ‘Mijn Volk’ zal toeren binnen de organisatie van dit gezelschap, en Bjarne zal er meewerken aan verschillende nieuwe producties.
Tenslotte heeft deze student zich ook altijd dienstbaar opgesteld – en dat doet hij nog steeds – ten opzichte van de opleiding drama. Hij helpt waar hij kan bij de ondersteuning van medestudenten en alumni, en denkt mee na over de noden van een toneelspeler in vorming.
Om al die redenen nomineert de opleiding Drama Bjarne Devolder graag voor deze prijs.

Afdeling Dans: Pjotr Nuyts

… over winnaar Pjotr Nuyts aan de afdeling Dans:

Pjotr Nuyts begon met breakdancing en backflipping in een tuinhuisje, samen met enkele vrienden. Dit evolueerde langzaam in hedendaagse dans via zijn opleiding in het kunsthumaniora en nu aan het Conservatorium, terwijl hij in zijn vrije tijd nog steeds actief is in breakdancing.
Tijdens zijn opleiding toerde hij met ‘Over onze vader’ met Jens Van Daele, en binnen de school werkte hij onder meer samen met Anton Lachky, Tony Vezich, Agostina D’Alessandro en Ricardo Ambrozio.
Pjotr evolueerde door een eigen rijke bewegingsverkenning naar de kunstenaar die hij is geworden, waarbij hij zijn persoonlijke geschiedenis integreerde in zijn ontwikkeling als uitvoerend en choreografisch kunstenaar. Wij erkennen deze ontwikkeling graag.

Een dikke proficiat en veel succes gewenst aan de drie mooie winnaars van de eerste PlayRight+ prijzen 2020!

Wil jij ook een prijs uitreiken aan jouw school? Aarzel niet om PlayRight+ te contacteren door een mailtje te sturen naar plus@playright.be

De komende manden zullen meer PlayRight+ prijzen worden uitgereikt. Stay tuned!

sluiten

Inloggen Lid worden