Programming: hoe geef ik mijn prestaties aan?

28 februari 2020

Wanneer je je repertoire als muzikant aangeeft via de online portal, vraagt PlayRight je om een reeks verplichte vragen te beantwoorden. Met deze informatie kan de vennootschap de rechten die jou toekomen correct innen en verdelen.

Wanneer je een muziekwerk opneemt, worden er mogelijks elektronische toestellen en computer software gebruikt. Via programmering kan je dus geluiden maken die lijken op drums, bas, percussie, etc. Moet je echter elk instrument afzonderlijk aangeven?

Het antwoord is nee! Als het basisinstrument (keyboards, computer) het enige instrument is dat je gebruikt bij het opnemen van een nummer, moet je het als zodanig aangeven. Concreet betekent dit dat je “keyboards” moet selecteren als groep instrumenten, en vervolgens opnieuw “keyboards” als het instrument dat je tijdens de prestatie hebt gebruikt. Aangeven dat je drums hebt gebruikt terwijl je het geluid hebt gemaakt met een computer, zou hetzelfde zijn als een prestatie aangeven die je niet hebt uitgevoerd.

Waarom wordt een dergelijk onderscheid gemaakt tussen de verschillende groepen instrumenten?

Om jouw rechten correct te kunnen berekenen! Wij zijn van mening dat de prestatie van een muzikant die verschillende types instrumenten speelt naar waarde moet worden beoordeeld.

Uitleg: Bij het berekenen van jouw rechten wordt het totale aan het werk toegewezen bedrag verdeeld onder de uitvoerende kunstenaars, afhankelijk van de rol die je speelt in de opname:

Jouw rol bepaalt het deel aan rechten dat je toekomt. Een hoofdartiest of dirigent vertegenwoordigt 15 punten, terwijl een sessiemuzikant 5 punten per groep instrumenten vertegenwoordigt. Indien je als sessiemuzikant meerdere groepen instrumenten speelt (toetsinstrumenten, snaarinstrumenten, blaasinstrumenten, percussie, melodische percussie, mechanische instrumenten en zang,), kan je punten verzamelen (5 punten per instrumentengroep) en in totaal maximum 15 punten behalen.

De gedetailleerde verdelingsregels volgens het Algemeen Reglement vind je via deze pagina: https://playright.be/documenten/

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden