Waarom ook jij vennoot moet worden van PlayRight (en hoe je dat doet)

25 februari 2020

Wil jij een actieve rol spelen binnen jouw beheersvennootschap en mee beslissen over jouw rechten en inkomsten? Als vennoot van PlayRight kan dat! Wij overlopen kort en bondig wat de voordelen zijn en hoe je snel vennoot wordt!

Als beheersvennootschap voor de naburige rechten van uitvoerende artiesten, int, beheert en verdeelt PlayRight jouw rechten, maar verdedigen we ook jouw belangen en dus jouw inkomsten. Maar PlayRight zet zich niet alleen in voor de aangesloten uitvoerende kunstenaars; diezelfde uitvoerende kunstenaars vormen tegelijkertijd het kloppend hart van onze beheersvennootschap.  Inderdaad, Playright is er voor artiesten, maar ook door artiesten.

Als uitvoerende artiest kan je je  namelijk niet alleen aansluiten als lid bij PlayRight, maar kan je ook nog eens vennoot worden, ten minste, als je kan aantonen dat je een bijdrage hebt geleverd aan minstens drie opnames die gecommercialiseerd of uitgezonden (tenzij je jouw repertoire al hebt aangegeven).

Wat is het voordeel van vennoot zijn?

Als artiest zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. Daarom is het belangrijk dat we ons verenigen, zodat we onze collectieve stem kunnen laten horen en dingen in beweging zetten. Alleen zo kunnen we onze rechten maximaal verdedigen. Samen staan we sterk!

Als vennoot zet je je in voor jouw beheersvennootschap en jouw rechten. Met andere woorden, je staat mee aan het roer van onze organisatie. En dat brengt heel wat voordelen met zich mee. Als vennoot:

 • speel je een actieve rol binnen PlayRight door zelf ideeën aan te brengen en beslissingen te maken;
 • kan je alle laatste ontwikkelingen op de voet opvolgen;
 • krijg je een inzicht in hoe de rechten worden geïnd en verdeeld;
 • krijg je medezeggenschap tijdens de Algemene Vergadering;
 • mag je mee de bestuurders van de groep waartoe je behoort benoemen (Muziek of Dramatische Kunst en Dans, afhankelijk van je hoofdactiviteit);
 • krijg je de mogelijkheid om je mening te geven en te stemmen over voorgestelde wijzigingen aan de Statuten en het Algemeen Reglement;
 •  kan je je kandidaat stellen om zelf bestuurder te worden en te zetelen in de PlayRight Raad van Bestuur (tijdens de volgende Algemene Vergadering).

OK, ik ben overtuigd. Maar hoe word ik vennoot?

In vijf simpele stappen kan jij nu vennoot worden van PlayRight. De enige voorwaarde is dat je een uitvoerende artiest bent (muzikant, acteur, danser, variété- of circusartiest) en mee hebt gewerkt aan de uitvoering van drie of meerdere werken.

Dus:

 1. Ben je nog geen lid van PlayRight? Sluit je dan eerst aan als lid en onderteken het aansluitingsformulier, dat je vervolgens opstuurt naar affiliation@playright.be. Ben je wel al lid, dan mag je deze stap overslaan.
 2. Verifieer of je al hebt deelgenomen aan minstens drie opnames die volges de wet naburige rechten genereren.
 3. Dien je aanvraag om vennoot te worden in via je online dossier in de PlayRight Portal. Log in, ga naar ‘mijn gegevens’ (linkerkolom) en klik op ‘vennoot’(rechtsboven).
 4. Eens je Account Manager bevestigt dat je voldoet aan de voorwaarden, ontvang je een bericht van ons waarin je wordt uitgenodigd een eenmalig maatschappelijk aandeel van €49,57 te betalen.
 5. Doe dit uitermate vóór de deadline: 6 juni 2020 zodat je alsnog naar de Algemene Vergadering kan komen in september 2020!

Ziezo, laten we samen jouw rechten verdedigen zodat ook jij een billijke vergoeding krijgt voor het gebruik van jouw repertoire!

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden