Vennoot zijn van PlayRight, wat wil dat zeggen?

3 februari 2017

 

Wanneer een artiest aansluit bij PlayRight heeft hij of zij de keuze om vennoot te worden. Maar wat wil dat zeggen “vennoot van PlayRight zijn”? Om hier dieper op in te gaan, vroegen we het aan twee van onze vennoten: Valérie Schreer, actief in de muzieksector, en Hilde Heijnen, actrice.

 

Hoe ben je in contact gekomen met PlayRight en waarom heb je je aangesloten en ben je vennoot geworden? 

Hilde: Jaren geleden was ik lid van Microcam. Dan is Microcam Uradex geworden, en nu, al een tijd Playright. Ik heb dus de verschillende fases, gepaard met de wisselende wetgevingen, meegemaakt.

Via de acteursgilde kreeg ik informatie over de grote achterstallen qua uitbetalingen van naburige rechten aan acteurs. Tot ikzelf een grote som ontving, rechten van een aantal jaar, van jaren geleden… Er werd duidelijk werk van gemaakt door Playright om de Uradex periode zo snel mogelijk te vergeten. Ook nodigde Playright ons regelmatig uit om samen te zitten en ons de nodige verstaanbare info te geven over “naburige rechten”. Er werden grote inspanningen gedaan om hun naam eer aan te doen. Ik raakte meer en meer geïnteresseerd in de materie, wilde het van dichtbij opvolgen en besloot daarom vennoot te worden.

Valérie: Ik kende PlayRight van toen het nog Uradex heette via mijn man (Christian Martin, lid van het college Muziek in de Raad van Bestuur). In het verleden deed ik backings voor Sttellla en heb ik me aangesloten op aanraden van mijn man, om mijn rechten te krijgen.

Wat betekent het voor jou om vennoot te zijn?

Hilde: Voor mij betekent vennoot zijn, dat ik de mogelijkheid heb om PlayRight van nabij te volgen, dat ik mee kan stemmen wie in het bestuur komt, en dat ik mijn ervaring kan delen bijvoorbeeld over hoe contracten worden opgesteld , en hoe we kunnen streven naar een eerlijke verdeling van de rechten .

Valérie: Het feit van vennoot te zijn, zorgt ervoor dat je naar de Algemene Vergadering kan gaan, wat ik dan ook doe. Je mag niet uit het oog verliezen dat PlayRight is opgericht door en voor artiesten, het gaat dus om “onze” beheersvennootschap. Dankzij dat statuut ben ik steeds op de hoogte van wat er gebeurt. Het is belangrijk om toegang te hebben tot bepaalde informatie. Dus ik denk dat het mijn rol is als vennoot om te luisteren naar wat PlayRight doet om de artiesten te vertegenwoordigen. Je verwacht als artiest dat PlayRight je rechten verdeelt maar je kan ook iets teruggeven.

Heb je bepaalde verwachtingen als vennoot

Hilde: Als vennoot heb ik dezelfde verwachting als actrice namelijk dat ons, makers en vertolkers, de nodige rechten toekomen.

Valérie: Nee niet echt, ik heb namelijk geen carrière gemaakt in de muziek. Maar ik volg de onderwerpen die bijvoorbeeld gelinkt kunnen zijn aan de naburige rechten en het digitale want dat is een actueel onderwerp waarin de verdediging van de naburige rechten noodzakelijk is. Vandaag de dag wordt alles als “gratis” beschouwd en de mensen zijn zich er niet van bewust  dat artiesten hun brood moeten verdienen willen ze muziek, film of andere kunst kunnen blijven maken. Het is dus nodig dat er organisaties zijn zoals PlayRight die hen vertegenwoordigen en verdedigen.

We bereiden een oproep voor naar onze leden om vennoot te worden: wat zou je hen zeggen, hoe zou je hen aanmoedigen om vennoot te worden?

Hilde: Je krijgt als vennoot een stem, en hoe meer stemmen van de acteurswereld gehoord worden, hoe beter.

Valérie: Het is een manier om mijn verantwoordelijkheid te nemen, volwassen te zijn. Ik vind het heel logisch om deel uit te maken van de vennootschap waarvan je verwacht dat ze je rechten verdedigt. Geen vennoot zijn is een beetje als klagen over de politiek maar niet gaan stemmen.

Wat is voor jou de essentie van het ontvangen van naburige rechten als uitvoerende kunstenaar?

Hilde: Dat zijn mijn rechten die ik ontvang. Die ik dubbel en dik heb verdiend. En die ik ook nodig heb, om als artieste te overleven.

Valérie : Het vat een beetje samen wat ik al eerder zei, ik vind dat we in een samenleving leven waarin veel mensen denken dat alles vanzelfsprekend en gratis is. Het minste wat je als artiest kan doen is ervoor zorgen dat je je rechten kan ontvangen. Een arts krijgt een honorarium, de poetsvrouw wordt betaald voor haar werk en de artiesten moeten ook hun rechten krijgen voor het gebruik van hun repertoire.

Wil je vennoot worden dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Vol doe je aan die voorwaarden dan kan je vennoot worden via je online dossier in de PlayRight portal, in het menu “gegevens” bij de tab “vennoot”.

sluiten

Inloggen Lid worden