Duwtje in de rug van de federale overheid voor auteursrechten en naburige rechten

22 februari 2021

Vorige week bevestigde de federale regering dat ze van plan is een envelop van 19,1 miljoen euro vrij te maken om de daling van auteursrechten en naburige rechten te compenseren.

De opbrengsten uit naburige rechten komen grotendeels voort uit de vergoeding die door organisatoren van evenementen en de horeca wordt betaald om opgenomen muziek uit te zenden (billijke vergoeding). De stopzetting van de activiteiten gerelateerd aan deze sectoren houdt rechtstreeks verband met een daling van de inkomsten die PlayRight int namens haar aangesloten uitvoerende kunstenaars.

Om dit verlies aan auteursrechten en naburige rechten gedeeltelijk te compenseren, heeft de federale overheid beslist om de kunstenaars te helpen. De uitvoeringsmaatregelen zullen volgende maand worden besproken.

En er is nog meer goed nieuws: Het concreet voorstel betreffende de tarieven werd goedgekeurd voor een andere vorm van mededeling aan het publiek van uw repertoire door middel van muziek gespeeld op de werkvloer in de federale administraties. Door de laattijdige kabinetsformatie werd deze kwestie voortdurend uitgesteld, maar de minister heeft beloofd dat hij dit jaar met een oplossing komt.

Intussen verwelkomt PlayRight de beslissing van de minister van Economie Pierre-Yves Dermagne met open armen. Wij zullen u op de hoogte houden van alle ontwikkelingen volgend op deze aankondiging.

De directie van PlayRight

Share This :
sluiten

Inloggen Lid worden