#Fairpayvoorartiesten: Artiesten mobiliseren zich om hun naburige rechten online te verdedigen

12 oktober 2021

Online streamingplatforms domineren de manier waarop we naar muziek luisteren en series of films kijken. Lockdowns en quarantaines versterken dit, de trend is de norm geworden: online platforms hebben de afgelopen twee jaar een duizelingwekkende toename van hun abonnees (en hun omzet) kunnen waarnemen.

We zouden dus in alle naïviteit en logischerwijs kunnen denken dat de uitvoerende artiesten meer rechten hebben ontvangen voor de digitale verspreiding van hun werk. Vooral omdat deze acteurs en muzikanten tijdens de lockdown vaak geen werk meer hadden. Maar niets is minder waar! Momenteel krijgen acteurs geen enkele euro voor de online verspreiding van een serie of film waarin ze meespelen. Wat muzikanten betreft, zij krijgen in het beste geval slechts een mager aandeel voor de digitale verspreiding van de stukken waaraan ze hebben meegewerkt..

Dus nu mobiliseren heel wat acteurs zich via hun sociale media om deze situatie aan te klagen. Daarbij roepen ze hun volgers op om de online petitie te ondertekenen. (#Fairpayvoorartiesten). Het doel: de federale overheid vragen om hun rechten voor de digitale verspreiding van hun prestaties beter te beschermen. Ook jij kan meedoen aan de campagne om je rechten te verdedigen door zelf een video te maken en deze petitie te ondertekenen.

Naar de petitie

De feiten die door de campagne aan de kaak worden gesteld zijn niet nieuw, dus waarom heeft men tot vandaag gewacht om in actie te schieten?

De campagne werd geactiveerd in het kader van de implementatie van een Europese richtlijn in Belgisch recht. Deze richtlijn, die werd aangenomen in 2019, heeft tot doel de Europese wetgeving op het gebied van auteursrechten en naburige rechten te harmoniseren. Een van de principes die daarin werden opgenomen is dat een uitvoerende artiest een passende en evenredige vergoeding moet ontvangen voor de verspreiding van zijn werk (inclusief online exploitatie). Dit zou een echte doorbraak betekenen voor uitvoerende artiesten.

De Belgische overheid heeft de mogelijkheid om de wetgeving effectief te moderniseren door de rechten van de uitvoerende artiesten te versterken. En dat is (alles) waar artiesten om vragen.

Naar de petitie

sluiten

Inloggen Lid worden